Kadonneiden kuvia Moskovan Kommunarkassa, jossa Stalinin uskotaan tapattaneen tuhansia. LEHTIKUVA / AFP

Stalinin uhrien muistojuhla kiellettiin Venäjällä

Neuvostodiktatuuri pyritään nyt esittämään myönteisessä valossa ja ihmisoikeusrikkomuksista halutaan vaieta.

Moskovan kaupunki ei ole tänä vuonna sallinut seremoniaa, jolla on perinteisesti kunnioitettu neuvostodiktaattori Josif Stalinin vainoissa menehtyneiden muistoa, kertoo brittiläinen The Guardian.

Venäjän vanhin edelleen toimiva ihmisoikeusjärjestö Memorial on järjestänyt kaksitoistatuntisen muistoseremonian Moskovan keskustassa 29. lokakuuta viimeisten yhdentoista vuoden ajan. Lubjanka-aukiolla – Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n pahamaineisen päämajan edustalla – järjestettyyn tapahtumaan on osallistunut vuosittain satoja ihmisiä, jotka ovat lukeneet ääneen Stalinin teloituttaminen ihmisten nimiä.

Memorial-järjestön edustajien mukaan Moskovan kaupungin viranomaiset peruuttivat tämänvuotisen seremonian järjestämisluvan vain kymmenen vuorokautta ennen perinteistä tapahtumapäivää. Järjestölle oli aiemmin luvattu, että aukiolla käynnissä olevat rakennustyöt eivät muodostaisi estettä seremonian järjestämiselle.

– Tämä toimi ei ole sietämätön vain siksi, että Moskovan viranomaiset rikkoivat lupauksen, jonka he ovat useaan otteeseen antaneet ja vahvistaneet. He eivät myöskään katsoneet tarpeelliseksi pahoitella asiaa millään tavoin, järjestön julkistamassa lausunnossa todetaan.

Memorial, joka pitää esillä myös Venäjän ajankohtaisia ihmisoikeusloukkauksia, on viime vuosina joutunut viranomaisten kasvavan paineen kohteeksi. Järjestö luokiteltiin vuonna 2016 “ulkomaiseksi agentiksi”, mikä rajoittaa sen toimintaedellytyksiä ja asettaa sen entistäkin tiukemman valvonnan alaiseksi.

Samaan aikaan venäläistutkijat näkevät presidentti Vladimir Putinin politiikassa yhä enemmän piirteitä, jotka viittaavat Stalinin kunnianpalautukseen. FSB:n johtaja, kenraali Aleksandr Bortnikov on puolestaan selittänyt, että Stalinin puhdistukset olivat suurelta osin perusteltuja.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt