Verkkouutiset

Stalinin synkkä operaatio Priboi: 100000 ihmistä Baltiasta Siperiaan

Neuvostoliitto yritti kukistaa vastarinnan valtavalla väestönsiirrolla.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Neuvostoliiton salaisen poliisin ja sisäministeriön joukot vyöryivät maaliskuun 25. päivänä 1949 pitkissä rekkakolonnissa miehitettyyn Baltiaan.

Tuolloin aloitetusta operaatio Priboista muodostui yksi Neuvostoliiton suurimmista väestönsiirroista. Siperiaan lähetettiin viiden päivän aikana yhteensä lähes 100 000 virolaista, latvialaista ja liettualaista.

Lähes kolme neljäsosaa karkotetuista oli alle 16-vuotiaita naisia ja lapsia. Diktaattori Josif Stalinille lähetetyssä raportissa todettiin, että juniin lastattiin myös lähes 3000 heikossa kunnossa ollutta yksinäistä vanhusta.

Operaation taustalla oli Baltian maissa ilmennyt vastarinta toisen maailmansodan päättymisen jälkeen. Maatalouden kollektivisointi oli edennyt hitaasti, minkä lisäksi tuhannet aseistautuneet metsäveljet aiheuttivat päänvaivaa kommunistihallinnolle.

Neuvostoliitto oli laatinut suunnitelmansa salassa ja asettanut kohteekseen noin 30 000 perhettä. Heidän joukossaan oli varakkaita maanviljelijöitä eli ”kulakkeja”, metsäveljien perheitä ja muita ”epäkelvoksi ainekseksi” arvioituja henkilöitä.

Karkausyrityksistä 20 vuoden lisätuomio

Operaation toteuttaminen nojasi myös Baltian kommunistien ja paikallisten miliisijoukkojen apuun. Kohti itää lähettiin yli 20 000 virolaista, 30 000 liettualaista ja 40 000 latvialaista.

Karkotetut sijoitettiin eri puolille Siperiaa, muun muassa Irkutskin ja Omskin lähettyville perustettuihin keskuksiin. Radio Free Europen mukaan paikkoja kuvailtiin ”gulageiksi ilman piikkilanka-aitaa”.

Olosuhteet olivat ankaria, ja karkausyrityksistä langetettiin 20 vuoden lisärangaistus pakkotyötä. Vankien sallittiin palata vasta Stalinin kuoleman jälkeen vähitellen takaisin kotimaihinsa.

Virolainen kommunisti Arnold Meri asetettiin myöhemmin syytteeseen osallisuudestaan ”maaliskyyditykseen” (märtsiküüditamine), mutta hän kuoli oikeudenkäynnin aikana vuonna 2009.

Syyttäjän mukaan hän osallistui kymmenien alle 12-vuotiaiden lasten karkottamiseen maasta. Venäjä myönsi Merelle postuumisti korkea-arvoisen kunniamitalin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)