Koronavirusrokotteen annostelua sairaalassa. LEHTIKUVA / AFP Johan Nilsson

SS: Yliopistot mukaan koronarokoteyhtiöön

Yhtiön kehittämä rokote annosteltaisiin nenän kautta.

Itä-Suomen yliopisto ja Helsingin yliopisto ovat mukana osakkaina rokotetoimintaa varten perustetussa yhtiössä Rokote Laboratories Finland Oy:ssä, kertoo Savon Sanomat.

Osakeyhtiön taustalla on suomalaisprofessorien koronarokote-projekti. Nenään annosteltava rokote perustuu Ylä-Herttualan kehittämään viruskuljetin-tekniikkaan. Koronarokotteen oikeudet ovat Itä-Suomen ja Helsingin yliopistoilla.

– Yliopistojen osallistuminen yhtiöön lisää huomattavasti sen uskottavuutta ja auttaa varmistamaan sen, että rahoitusta saadaan rokotteen seuraavien tutkimusvaiheiden loppuun viemisen. Näin varmistamme, että pääsemme nopeasti eteenpäin, Itä-Suomen yliopistolla työskentelevä akatemiaprofessori Seppo Ylä-Herttuala sanoo SS:lle.

Rokotteen eläinkokeet ovat Ylä-Herttualan mukaan edenneet hyvin ja neuvottelut rahoittajien kanssa ovat hänen mukaansa pitkällä. Se, millä aikataululla rokotteen kliiniset tutkimukset päästään aloittamaan, riippuu lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeasta.

– Osakeyhtiön perustaminen auttaa tässäkin, sillä Fimea operoi mieluummin yrityksen kanssa, jolla on täysi vastuu rokotteesta, Ylä-Herttuala sanoo.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt