Sri Lankan turvallisuusviranomaiset valvoivat Pyhän Antoniuksen kirkon edessä Kochchikadessa pommi-iskun jälkeen 21.4.2019. LEHTIKUVA / AFP Ishara S. Kodikara

Sri Lankan pommi-iskuissa ainakin 207 kuollutta

Sri Lankan pommi-iskuissa kirkkoihin ja hotelleihin on kuollut yli sata ihmistä, joukossa myös turisteja.

Sri Lankassa on maan länsirannikkolla Kochchikadessa ja Negombossa sekä idässä Batticaloassa tehty pommi-iskuja pääsiäissunnuntain aamujumalanpalveluksiin, kertoo BBC. Lisäksi on tehty kolme pommi-iskua Shangri La-, Cinnamon Grand- ja Kingsbury-hotelleihin maan pääkaupungissa Colombossa.

Kaksi ihmishenkeä vaatinut seitsemäs isku tehtiin hotelliin Dehiwalan kaupunginosassa Colombossa lähellä Sri Lankan kansallista eläintarhaa. Kahdeksas itsemurharäjähdys tapahtui Pohjois-Colombossa poliisien tehtyä kotietsintää. Kolme poliisia sai surmansa.

BBC:n mukaan pelkästään Negombossa on kuollut yli 50 ihmistä. Yhteensä iskuissa on kuollut ainakin 207 ihmistä ja 450 on haavoittunut. Joukossa on ainakin 27 ulkomaiden kansalaista. Itsemurhaiskujen tekijät ei ole vielä tiedossa, mutta maan puolustusministeriö epäilee tekijäksi yhtä ja samaa ryhmää.

Kyse on Sri Lankan historian pahimmasta terrori-iskusta. Vastaavaa ei koettu edes singaleesien ja tamilien välisen verisen 26 vuotta kestäneen sisällissodan aikana vuosina 1983–2009. Hallitus on määrännyt maahan ulkonaliikkumiskiellon ilta- ja aamukuuden välille. Kahdeksan pidätystä on tehty ja hallitus on väliaikaisesti sulkenut sosiaalisen median kanavia pyrkien estämään huhujen ja väärän tiedon leviämisen.

Sri Lankan väestö on pääasiassa buddhalaisia, jotka ovat singaleeseja. Tamilit ovat pääasiassa hinduja, jotka muodostavat noin 13 prosentin osuuden. Katolilaisten osuus noin kuusi prosenttia ja muslimien noin kymmenen prosenttia. Aiemmin muslimien eli Sri Lankan maurien parista on lähdetty sotimaan terroristijärjestö ISIS:n riveihin, ja näiden vierastaistelijoiden kotiinpaluuta on pelätty.

Twitterissä on julkaistu videoita ja kuvia tuhoutuneista kirkoista.

https://twitter.com/j_pavithiran/status/1119847708171407360

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt