Sp-kodin yrittäjät pääkaupunkiseudulla kertovat yhteydenottojen määrän laskeneen merkittävästi. LEHTIKUVA / EIJA KONTIO

Asuntokaupalle ennustetaan notkahdusta

Vanhojen asuntojen kysyntä on Sp-Kodin mukaan pysähtynyt marraskuussa paikoin lähes kokonaan.

Sp-Kodin toimitusjohtaja Jukka Rantanen ennustaa asuntokauppojen määrän laskevan ensi vuoden ensimmäisten kuukausien aikana jopa 20 prosenttia tämän vuoden alkuun verrattuna.

Myytävien kohteiden määrä on hänen mukaansa laskenut isoissa kaupungeissa merkittävästi, ja myytävää on tällä hetkellä todella vähän. Marraskuussa käytettyjen asuntojen kysyntäkin näyttää pysähtyneen paikoin lähes kokonaan.

– Lokakuussa Etuovi.comissa oli myytäviä kohteita peräti 20,1 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden lokakuussa. Kohdemäärät ovat laskeneet joka kuukausi kesäkuusta lähtien. Tarjonnan jatkuva väheneminen estää asuntojen normaalia kiertoa ja aiheuttaa markkinoille negatiivisen kierteen. Tästä johtuen kauppamäärät saattavat hyvinkin pudota alkuvuonna 10–20 prosenttia vuodentakaisesta, Rantanen arvioi tiedotteessa.

Lokakuu oli hänen mukaansa Sp-Kodin kaikkien aikojen paras myyntikuukausi 482 asuntokaupalla. Tilanne näyttää hänen mielestään kuitenkin nyt muuttuneen.

– Pk-seudun yrittäjämme kertovat yhteydenottojen määrän laskeneen merkittävästi marraskuussa. Ja kun kysyntä on nyt hiipunut merkittävästi Helsingissä, on todennäköistä, että se hiipuu pienellä viiveellä muuallakin Suomessa, Rantanen ennustaa.

Säästöpankkiryhmän pääekonomistin Henna Mikkosen mukaan lähikuukaudet voivat olla vaikeaa aikaa Suomen taloudelle ja asuntokaupalle.

– Näköpiirissä oleva rokote helpottaa talousnäkymiä, mutta se voi mennä ensi vuoden jälkipuoliskolle. Lähikuukaudet näyttävät haasteellisilta tartuntojen määrän lähdettyä jälleen nousuun, Mikkonen varoittaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt