X
SULJE MAINOS
Suihkukoneet kuvattiin viikonloppuna lähellä Kosovon rajaa. / RFE

Sotilaskoneet rajan lähellä – Balkanin tilanne kiristyy

Kosovon mukaan Serbia on kannustanut autokiistan aiheuttamiin väkivaltaisuuksiin.

Kahden serbialaisen sotilaskoneen kerrotaan lentäneen lähellä Kosovon rajanylityspistettä.

Radio Free Europen mukaan taustalla on viime viikkoina kärjistynyt kiista autojen rekisterikilvistä, jota on pyritty rauhoittelemaan myös EU-tasolla.

Kosovoon johtavat pääväylät tukittiin syyskuun 20. päivänä protestiksi Kosovon hallituksen päätökselle, jonka myötä serbialaisilla rekisterikilvillä varustetut autot kiellettiin. Serbia teki vastaavan päätöksen yli vuosikymmen sitten Kosovon julistauduttua itsenäiseksi. Kaikkia Serbiasta saapuvia kuljettajia vaaditaan käyttämään tilapäisiä rekisterikilpiä, jotka ovat voimassa 60 päivän ajan.

Jännitteet ovat johtaneet myös väkivaltaisiin yhteenottoihin. Yksi Kosovon sisäministeriön hallinnoima rakennus sytytettiin tuleen ja toista vaurioitettiin. Pääministeri Albin Kurtin mukaan Serbia on kannustanut ja tukenut vastaavia hyökkäyksiä.

Kosovon poliisin erikoisjoukkoja on siirretty turvaamaan rajanylityspaikkoja. Naton KFOR-rauhanturvaoperaation helikopterit ovat myös partioineet alueella.

Yhdysvallat on ilmoittanut olevansa yhteydessä kiistan osapuoliin ja pyrkivänsä rauhoittamaan tilannetta EU:n kanssa.

– Tuemme EU:n tarjousta järjestää tällä viikolla neuvotteluita, joilla Kosovoa ja Serbiaa kannustetaan keskustelemaan avoimesti, vakavasti ja välittömästi, Yhdysvaltain ulkoministeriö toteaa tiedotteessa.

Albin Kurti on kehottanut Serbiaa purkamaan vuonna 2008 asetetun kieltonsa kosovolaisia autoja kohtaan. Serbian presidentti Aleksandar Vucicin mukaan Kosovon tulisi ensin poistaa Kosovon pohjoisosiin lähetetyt poliisin yksiköt, jotka valvovat uusien toimenpiteiden noudattamista.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt