Kokoomusnuorten puheenjohtaja Henrik Vuornos.

”Soten kaatuessa maakuntauudistus on kuopattava”

Kokoomusnuorten puheenjohtaja vaatii, että maakuntauudistus kuopataan, kun hallitus ei saa sote-malliaan hyväksyttyä.

Henrik Vuornoksen mukaan nykyisen kaltaista laajaa 18 maakunnan mallia ei oikeasti kannata yksikään puolue keskustaa lukuunottamatta.

– Sote-uudistuksen kaatuessa on aika kuopata myös maakuntauudistus. Seuraavan hallituksen on syytä unohtaa maakuntauudistus, ja keskittyä vain sosiaali- ja terveyspalvelujen parantamiseen, hän sanoo.

Hänen mielestään nykyinen maakuntamalli on täysin järjetön.

– Pienemmässä maakunnassa asuu saman verran ihmisiä kuin Espoon Leppävaarassa. Seuraavan hallituksen on lähdettävä työhön sosiaali- ja terveyspalvelut, ei maakuntaidentiteetti edellä, toteaa Vuornos.

Hänen mukaansa suomalaisten tulisi olla vakavasti huolissaan eduskunnan päätöksentekokyvystä. Sote-uudistuksen epäonnistumiset kertovat siitä, kuinka vaikeaa Suomessa on tehdä kokonaisvaltaisia uudistuksia.

– Kyse ei voi olla enää vain lainvalmistelun tasosta. Olemme rakentaneet eduskuntaan sellaisia lukkoja, jotka estävät kokonaisvaltaisten uudistusten tekemisen. Uutta sotea ei kannata lähteä rakentamaan kokonaisuudistuksena, vaan pala palalta evoluution kautta, sanoo Vuornos.

Vuornoksen mukaan seuraavan hallituksen pitäisi kääntää katse kohti kaupunkeja.

– Emme tarvitse uutta kolmatta hallinnon tasoa, vaan ongelmat ovat varmasti ratkaistavissa myös kaupunkien avulla. Annetaan kaupunkien ottaa vastuuta myös lähellä olevien kuntien sote-palveluiden järjestämisestä. Globaalisti on nähtävissä, että kaupungit ovat valtiota merkittävästi ketterämpi toimija ratkaisemaan ihmisiä lähellä olevia ongelmia, hän toteaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt