X
SULJE MAINOS
Jorvin sairaalan vastaanottoaula Espoossa. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

”Sotemalli johtaisi terveydenhuollon rajuun karsimiseen”

Kokoomusedustajien mukaan soten rahoitusmalli tarkoittaisi 400 miljoonan euron leikkauksia Uudellamaalla.

Kokoomuksen pääkaupunkiseudun kansanedustajat Mia Laiho, Sari Multala ja Sari Sarkomaa varoittavat maakuntauudistuksen heikentävän kohtuuttomasti uusmaalaisten sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUS:n eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalle antaman lausunnon mukaan varovainen arvio sosiaali- ja terveyspalvelujen rahoituksen supistumisesta koko Uudenmaan osalta on noin 400 miljoonaa euroa vuosittain, kun uudistus on astunut kokonaan voimaan.

– Kymmenessä vuodessa maakuntauudistus tarkoittaisi Uudenmaan asukaskohtaisen rahoituksen putoamista 13,5 prosentilla 3 100 eurosta 2 683 euroon. Se on valtava leikkaus, mikä johtaisi julkisen terveydenhuollon rajuun karsimiseen, sanoo sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Laiho.

Hänen mukaansa Uusimaa ajetaan kahden kerroksen terveydenhuoltoon, jossa saadakseen oikea-aikaista ja asiakaslähtöistä palvelua olisi hankittava terveysvakuutus.

HUS:n mukaan rahoituksen rajut leikkaukset johtuvat rahoitusmallin annettujen arvioiden lisäksi erityisesti kolmesta eri tekijästä. Rahoitusmalli ei ota huomioon kustannusten perustana olevaa palvelutarpeen muutosta kuin 80 prosenttisesti. Malli ottaa huomioon asukasmäärän kasvun vain viiveellä.

Lisäksi kustannustason muutoksessa käytettävät indeksit eivät huomioi Uudenmaan kalliimpia elinkustannuksia sekä pääkaupunkiseudun ominaispiirteitä liittyen muun muassa maahanmuuttajien palvelutarpeeseen, syrjäytymiseen ja moninaisten sosiaalisten ongelmien huomioimiseen.

– Sellaista uudistusta, joka heikentää näin rajusti 1,7 miljoonan suomalaisen palveluita, ei voi hyväksyä. On kestämätöntä, että uudistus, jonka piti turvata yhdenvertainen pääsy sote-palveluihin, ajaakin alueemme palveluja alas ja vaarantaa valtakunnallista vastuuta kantavan HUS:n toiminnan, sanoo eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Sarkomaa.

– Hallituksen sote-uudistus on puhtaasti hallinnollinen malli, eikä sillä paranneta palveluita. Esitystä ei tule hyväksyä. Maakuntahallinnon paisuttamisen sijaan rahat on laitettava palveluihin ja varmistettava, että ihmiset saavat hoitoa, hän jatkaa.

Vantaan kaupunginhallituksen puheenjohtajana toimiva Sari Multala toteaa, että sen lisäksi, että soteuudistuksen rahoitusmalli heikentää uusmaalaisten terveyspalveluita, se vaarantaa kuntiin jäävien sivistyspalveluiden rahoituksen ja vie kaupungeilta kyvyn investoida tulevaisuuteen.

– Uusmaalaisille uudistuksella on tarjota lähinnä kylmää kättä ja lisää maksettavaa. Tätä ei voi hyväksyä, hän sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt