Verkkouutiset

Sote-uudistusta ei voi estää

BLOGI

Lasse Männistö
Lasse Männistö
Lasse Männistö työskentelee johtajana Mehiläisessä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Valtakunnassa on alkusyksystä keskitytty jännittämään sote-lainsäädäntösaagan seuraavaa jaksoa. Monta kertaa edestakaisin elänyt sote palasi jälleen valmistelupöydälle perustuslakivaliokunnan vaadittua muutoksia esitettyyn valinnanvapausmalliin.

Aiemmin julkisten sote-rakenteiden uudistusyrityksiä on nähty vuosikymmenen ajan niin paras-lakien, kuntauudistuksen kuin sote-aluemallinkin muodossa. Tähän mennessä näiden aikaansaama muutos on ollut varsin vähäinen. Samaan aikaan itse sote-palvelut ja asiakaskokemus ovat kuitenkin muuttuneet valtavasti.

Tänä päivänä asiakas voi ottaa yhteyden lääkäriin kotisohvalta. Asiakas voi uusia reseptit ja tilata lääkkeet etänä kotiovelle. Ajanvaraus hoituu monesta eri kanavasta ja magneettikuvat saapuvat valmiiksi lausuttuina kännykkään. Hoivarobotti annostelee oikeat lääkkeet, muistuttaa niiden ottamisesta ja hälyttää tarvittaessa apua.

Laajemmin katsottuna yksityisen palveluntuotannon osuus julkisista sote-palveluista kasvaa vuosi vuodelta ja kilpailu niiden tuotannossa lisääntyy. Kunnat säästävät rahaa ja palveluiden laatu ja saatavuus paranevat. Sote-sektorin palveluliiketoiminta uudistuu harppauksin kohti ihmisen kokonaisvaltaista hyvinvointia, esimerkiksi työterveyden ja työkyvyn johtamisen sekä uudenlaisten vakuutustuotteiden kautta.

Soten uudistuminen ei odota eduskunnan lakipaketteja tai maakuntia. Sote uudistuu tässä ja nyt, eikä kehitys ole pysäytettävissä. Onneksi. Se nimittäin palvelee Suomea.

Miksi näin käy? Miksi juuri nyt?

Uudistusta sisältä päin seuraavana voi nähdä muutamia samanaikaisia trendejä, jotka ovat omiaan vauhdittamaan sote-sektorin uudistumista ja vanhojen mallien murrosta. Näitä ovat väestön ikääntyminen, asiakasvaatimusten kasvu, digitalisaation eteneminen sekä julkisen talouden surkea tila.

Suuret ikäluokat vanhenevat ja samaan aikaan suomalaisten eliniän odote kasvaa vuosi vuodelta. Trendi vaikuttaa samanaikaisesti palveluiden tarpeen lisääntymisenä ja julkisen talouden ahdingon syvenemisenä, kun yhä suurempi joukko siirtyy työelämästä eläkkeelle. Yhä useampi elää yli 85-vuotiaaksi, mikä on upeaa, mutta samalla esimerkiksi Alzheimerin tautia sairastavien määrä kasvaa suhteessa vielä väestön ikääntymistäkin nopeammin.

Lähes kymmenen katovuoden jälkeen julkisen talouden liikkumatila ja kyky ottaa vastaan kasvava sote-palveluiden kysyntä on heikko. Pitkittynyt taantuma on pakottanut kunnat alijäämäisten tilinpäätösten ohella veroprosentin hilaamiseen ylöspäin. Ahdas taloudellinen liikkumatila pakottaa kunnat etsimään uusia innovatiivisia ja kustannustehokkaita tapoja hyvän hoidon ja hoivan turvaamiseksi kaikille tarvitseville.

Digitalisaatio on ollut jo pitkään ihmisen käyttäytymistä ja kulutusta voimakkaimmin ohjaava trendi maailmassa. Sote-ala ei tee poikkeusta, kun asiakkaat yhä useammin haluavat itse seurata, mitata ja diagnosoida itseään sekä saada palvelua ajasta ja paikasta riippumatta. Digitaalisuus ottaa yksityisissä palveluissa valtavia harppauksia ja seuraavaksi padot murtuvat julkisten palveluiden saralla. Digitaalisuus tulee muuttamaan tapaamme hakea hoitoa ja hoivaa sekä tapaamme hoitaa ja hoivata, yhtä merkittävästi kuin digitaalisuus muuttaa ihmisten yhteydenpitoa ja sosiaalista elämää.

Viimeisenä, muttei vähäisimpänä, sotea uudistaa asiakkaiden vaatimusten kasvu. Ihmiset vaativat ja odottavat päivä päivältä enemmän ja nämä kuluttajien mielihalut, kokemukset ja toiveet muovaavat palveluiden kehitystä voimakkaasti. Kolmen viikon jonotusaika lääkärille saattoi edustaa hyvää palvelua vielä 1970-luvulla, mutta tänä päivänä moinen ei enää kelpaa.

Paljon puhuttu ja pitkään odotettu sote-uudistus tarvitaan kiistatta myös lakien ja asetusten tasolla, jotta turvataan kansalaisten yhdenvertaisuus ja jotta julkinen talous kestää väestön ikääntymisen. Se ei kuitenkaan ole mikään pullonkorkki, jonka avautumista suomalaisten käyttämien sote-palveluiden uudistaminen odottaa. Sote-uudistuu joka tapauksessa. Kyse on siitä, kuinka moni pääsee nauttimaan tämän uudistumisen hedelmistä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat

Suosittelemme

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)