Sote-uudistus aiheuttaisi satojen miljoonien eurojen alkukustannukset. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

”Sote on järkyttävä virhe, joka täytyy pysäyttää”

Hallituksen mallin esivalmisteluun on määrä käyttää yli puoli miljardia euroa.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori huomauttaa, että sote-uudistuksen alkuperäinen tavoite oli hillitä kestävyysvajetta ja parantaa palveluja.

– Kukaan ei usko ensimmäiseen ja harva enää toiseenkaan, koska palveluiden sijaan satsaamme miljoonia ylimääräisen hallinnon rakentamiseen. Tämä ei voi olla itsetarkoitus, Vapaavuori kirjoittaa Twitterissä.

Hän viittaa Helsingin Sanomien analyysiin, jonka mukaan uudistus on aiheuttamassa alkuvaiheessa satojen miljoonien eurojen kertaluonteiset menot. Alueilla ei ole jatkossakaan kannustimia tehokkuuteen, joten sosiaali- ja terveydenhuollon kustannusten pelätään kasvavan.

Uudistus on parhaillaan eduskunnan käsittelyssä. Arvioiden mukaan vuosina 2021–2022 esivalmisteluun käytetään 550 miljoonaa euroa, josta suurin osa menee tietojärjestelmäkuluihin. Muutoskustannukset ovat 350–850 miljoonaa euroa vuodesta 2023 lähtien.

Viime hallituskaudella kaatunut sote-uudistus olisi hillinnyt kustannusten kasvua niin, että menot olisivat olleet vuonna 2029 kolme miljardia euroa pienemmät kuin ilman uudistusta. Nyt arviona on 400 miljoonan euron säästöt, mutta vain jos valtavia muutoskustannuksia ei huomioida.

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi arvioi, että oikein toteutettuna muutos toisi neljän tai viiden miljardin euron säästöt julkiseen talouteen.

– Tämä on järkyttävä virhe, joka täytyy pysäyttää, Romakkaniemi sanoo.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt