Sotaveteraaniliiton vanhin jäsen on 108-vuotias ja asuu yksin omakotitalossaan

Tyyne Hinkkala ei mielellään muistele sotavuosia, kertoo Sotaveteraani-lehti.

Ulvilan Friitalassa asuva Tyyne Hinkkala täytti lokakuun lopussa 108 vuotta. Hän on Suomen viidenneksi vanhin asukas ja Sotaveteraaniliiton iäkkäin jäsen.

Sotaveteraani-lehti kertoo tuoreimmassa numerossaan Hinkkalan tarinan. Pitkään ikään on mahtunut peräti kuusi sotaa, mikäli vuosien 1918–1922 aikana käydyt niin kutsutut heimosodat lasketaan mukaan.

Tyyne Hinkkala kihlautui miehensä Hannes Hinkkalan kanssa jatkosodan aikaan helmikuussa 1943. Puoliso oli rintamalla lääkintämiehenä. Kotona elämä oli aherrusta ja pelkoa puolison menettämisestä.

20 vuotta sitten leskeksi jäänyt Hinkkala ei suostu puhumaan raskaista sotavuosista. Puhe evakoista saa kuitenkin ajatukset kirkastumaan.

Hinkkaloilla asui pitkään karjalainen Pyrhösen perhe.

– Pyrhöset leipoivat paljon leipiä ja piirakoita. Omasta maasta saatiin muu ruoka. Se oli mukavaa aikaa, kun oli vilskettä, Tyyne muistelee.

Aina Ulvilassa elänyt Hinkkala asuu yhä yksin omakotitalossaan. Poika Hannu Hinkkala tai joku muu viidestä Tyynen lapsesta avustaa ja kotipalvelu käy neljästi päivässä. Tyyne Hinkkalan Ajatus kulkee kirkkaasti ja puhe on selvää. Kuulo on hieman heikentynyt, mutta läheisten avulla juttelu menee yhä sujuvasti.

Hän puhelee mielellään kukistaan ja käsitöistään.

– Myös mattoja olen kutonut, mutta voimat eivät enää siihen työhön riitä, Tyyne Hinkkala toteaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt