Aino-Kaisa Pekonen. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Aino-Kaisa Pekonen: Sosiaaliturvaan suuria muutoksia

Hallitus käynnistää sosiaaliturvan kokonaisuudistuksen.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen (vas.) mukaan sosiaaliturvan kokonaisuudistus on tarkoitus käynnistää maaliskuun puolivälissä.

Ministeri esitteli perjantaina pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen alulle laittamaa kokonaisuusuudistusta, jonka on tarkoitus kestää kahden vaalikauden ajan. Uudistus valmistellaan valmistelukomiteassa, ja siinä ovat mukana kaikki eduskuntapuolueet.

Uudistuksessa käsitellään esimerkiksi lapsilisät, asumistuki, työttömyystuet ja sairaspäivärahat. Yli vaalikausien ulottuvalla työllä pyritään siihen, että seuraavien vaalien voittaja sitoutuu uudistuksen myös vaalien jälkeen.

Aino-Kaisa Pekosen mukaan tavoitteena on rakentaa ”tavallisen ihmisen näkökulmasta selkeä ja toimiva järjestelmä, joka pysyy mukana ihmisten elämässä ja mahdollistaa työnteon ja sosiaaliturvan yhteensovittamisen”.

– Tämä on yksi vuosikymmenen suuria uudistushankkeita. Sosiaaliturva koskee jokaista suomalaista jossain elämän vaiheessa, Aino-Kaisa Pekonen sanoi perjantaina tiedotustilaisuudessa.

– Tavoitteena on sosiaalinen oikeudenmukaisuus ja toimeentulon turvaaminen sosiaalisten riskien kohdatessa. Samalla tuetaan ihmisten aktiivisuutta ja osallistumista yhteiskuntaan.

Ministerin mukaan uudistuksen rinnalla on tarkoitus tehdä rajatumpia osa-uudistuksia, jotka valmistuvat nopeammin pitkän aikavälin sosiaaliturvauudistuksen rinnalla. Näitä ovat hänen mukaansa esimerkiksi hallituksen viime viikolla esittelemä perhevapaauudistus.

– Sosiaaliturvauudistus tähtää siihen, että pitkäjänteisellä työskentelyllä päästään myöskin parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen, joka on ihmisen näkökulmasta selkeä ja toimiva ja myöskin kestävä tulevaisuuden sosiaaliturva.

Hallitusohjelmassa on linjattu, että komitea käsittelee työssään perusturvaa, ansioturvaa, toimeentulotukea sekä niiden välistä yhteyttä ja rahoitusta. Valmistelukomitean työn on tarkoitus valmistua vuonna 2027.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt