X
SULJE MAINOS
Britannian EU-eron sovittu päivä on 29. maaliskuuta. LEHTIKUVA / AFP Tolga Akmen

Sopimukseton Brexit nostaisi ruoan hintaa Britanniassa

Jopa kolmasosa kaikista Britanniassa kulutetuista elintarvikkeista tulee EU-alueelta.

Sopimukseton Brexit saattaa nostaa brittien peruselintarvikkeiden hintaa jopa 45 prosenttia, uutisoi The Guardian. Esimerkiksi naudanlihan, cheddar-juuston ja tomaattien hinnan uskotaan kasvavan merkittävästi.

Erityisen ikäväksi tilanteen tekee mahdollisen sopimuksettoman eron ajankohta. Tähän aikaan vuodesta 90 prosenttia salaatista, 80 prosenttia tomaateista ja 70 prosenttia kaikista pehmeistä hedelmistä tuodaan maahan EU-alueelta. Noin kolmasosa kaikista Britanniassa kulutetuista elintarvikkeista tulee EU-alueelta. Rahallisesti mitattuna tuonti EU:sta Iso-Britanniaan oli vuonna 2017 noin noin 39 miljardia euroa.

Sopimuksettoman eron yhteydessä Iso-Britannia joutuisi poistumaan myös EU-maiden yhteisestä vapaakauppa-alueesta, jolloin maan ja EU-alueen välille palautettaisi tullit. Tullien kokonaissummaksi on arvioitu noin 10 miljardia euroa.

Tullit eivät suoraan tarkoita sitä, että kuluttajahinnat tulisivat nousemaan, mutta sitä pidetään todennäköisenä. Tullimaksut koituvat kauppiaiden ja maahantuojien maksettavaksi, joten ainakin suurimpien tullien uskotaan näkyvän myös kuluttajahinnoissa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt