Verkkouutiset

Sofi Oksanen: Suomettuminen ryösti kyvyn itsenäiseen näkemykseen Venäjästä

Kirjailijan puheessaan esittämän lainauksen mukaan "hiljaisuutesi ei suojele sinua".
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kirjailija Sofi Oksasen englanniksi käännetty puhe Enn Soosaar -konferenssissa Tallinnassa on julkaistu UpNorthin sivuilla.

Oksasen mukaan suomettuminen oli Neuvostoliiton menestystarina, jossa Suomi oppi reagoimaan provokaatioon halutuilla reflekseillä.

– On syytä palauttaa mieliin, että suomettuminen ryösti Suomelta sen kyvyn kirjoittaa omaa virallista historiaansa ja itsenäistä julkista mielipidettä Venäjästä. Tämä myös lisäsi sensuuria, jota ihmiset tukivat tajuamattaan, väittäen että vapaus arvostella Venäjän politiikkaa oli olemassa, Sofi Oksanen sanoo.

Hänen mukaansa suomettuminen jatkaa vaikuttamista siihen, miten suomalaiset puhuvat Venäjästä.

– Siksi kaikkea arvostelua Venäjän politiikasta usein pidetään vastuuttoman rohkeana.

Oksasen mielestä tämä on ongelmallista, koska ekspansionistisen maan arvostelua ei pitäisi pitää erityisen ”rohkeana”.

– Sen pitäisi olla tavallista, aivan yhtä tavallista kuin arvostelu Kiinan sananvapaustilanteesta. Tämä ei ole erityistilanne tai marginaalinen näkemys, vaan tavallinen: kuten tulisi olla. Ei jonkun, joka arvostelee Kiinaa, tulisi kuulla olevansa fasisti, provokaattori tai ”Nato-huora” (usein Suomessa käytetty termi), hän toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)