Verkkouutiset

Skotlanti suunnittelee uutta kansanäänestystä itsenäisyydestä – ei halua ulos EU:sta

Pääministeri Nicola Sturgeon sanoo, että Skotlanti haluaa pysyä EU:n jäsenenä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon ilmoitti sunnuntaina, että Skotlanti valmistelee uutta kansanäänestystä itsenäisyydestä. Äänestys järjestetään, jos Britannian hallitus ei ota huomioon Skotlannin vaatimuksia Brexit-neuvotteluissa.

– Valmistelemme lakia, joka sallii meidän järjestää toisen kansanäänestyksen itsenäisyydestä, jos sellainen on tarpeen, Sturgeon totesi sunnuntaina.

Skotlanti torjui itsenäisyyden syyskuussa 2014. Tuolloin sekä kyllä- että ei-leirit kannattivat Britannian EU-jäsenyyttä, Sturgeon muistuttaa.

Kesällä 2016 Britannia äänesti saarivaltion EU-jäsenyydestä ja enemmistö kannatti eroa. Skotlantilaisista 62 prosenttia kuitenkin kannatti pysymistä EU:n jäsenenä.

– Tästä huolimatta meitä vedetään ulos EU:sta vastoin tahtoamme.

Skotlanti käy parhaillaan epävirallisia neuvotteluja siitä, miten se voi jatkaa EU:n sisämarkkinoilla, vaikka Britannia eroaisi EU:sta. Sturgeon julkaisee tiistaina Skotlannin viralliset tavoitteet Skotlannin, Britannian ja EU:n tulevista suhteista.

– Nähdäkseni paras vaihtoehto on, että Skotlanti jatkaa itsenäisenä valtiona ja EU:n täysjäsenenä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)