X
SULJE MAINOS
Skotlannissa järjestettiin kansanäänestys itsenäistymisestä vuonna 2014. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Skotlanti haluaa edelleen EU:hun, pääministeri pelkää EU-kansalaisten lähtevän

Brexit-kansanäänestyksestä tulee täyteen viisi vuotta, mutta skotit haikailevat takaisin unioniin.

Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon sanoo, että Skotlannin tavoitteena on palata EU:n jäseneksi.

– Uskon vilpittömästi, että tulevaisuutemme on paras mahdollinen, jos liitymme uudelleen EU:hun, jonka jäsen olimme 47 vuotta – tällä kertaa liittyisimme itsenäisenä maana täysin sitoutuneena EU:n arvoihin, Sturgeon kirjoittaa Politicossa.

Tänään keskiviikkona tulee kuluneeksi viisi vuotta siitä, kun Britannia järjesti kansanäänestyksen EU-jäsenyydestä. Jäsenyyttä vastusti niukka enemmistö, minkä seurauksena Britannia teki Brexitin eli erosi EU:sta alkuvuonna 2020. Skotlannissa selvä enemmistö kannatti EU:ssa pysymistä, mutta koska päätösvalta asiassa on emo-Britannialla, skotit joutuivat eroamaan EU:sta muiden brittien mukana.

– Tuon äänestyksen takia emme ole ainostaan joutuneet irrotetuksi EU:sta vastoin tahtoamme, vaan olemme joutuneet kärsimään kovasta Brexitistä, Sturgeon.

Brexitin takia Skotlannin itsenäisyyspuolue, jota Sturgeon edustaa, on alkanut vaatia uutta kansanäänestystä Skotlannin itsenäisyydestä. Brittiministeri Michael Gove totesi kuitenkin viimeksi tänään, että ajatus on ”typerä”.

Jos Britanniassa asuvat EU-kansalaiset haluavat jäädä maahan, heidän tulee hakea siihen oikeutta kesäkuun loppuun mennessä. Sturgeon on huolissaan siitä, että osa Skotlannissa asuvista 200 000 EU-kansalaisesta ei ole ehkä hakenut oikeutta. Jos näin ei toimi, on vaarassa joutua karkotetuksi.

Sturgeonin mukaan EU-kansalaisista on ollut hyötyä Skotlannille.

– EU-jäsenyyden aikana meistä tuli maa, jonne muuttaa enemmän ihmisiä kuin täältä pois. Meidän huippuluokan yliopistomme, maataloutemme, hoitokotimme ja muutkin talouden sektorit ovat hyötyneet. Haluamme kipeästi, että EU-kansalaiset jäävät maahamme asumaan.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt