Huhtikuun eduskuntavaaleissa Tradeka jakaa selvästi isompia vaalitukia. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

SK: Tradeka antoi vaalirahaa yli sadalle Sdp:n ja vasemmistoliiton ehdokkaalle

Osuuskunnan hallituksen jäsenistä lähes puolet sai osuuskunnalta vaalirahoitusta.

Suomen Kuvalehti kertoo Osuuskunta Tradekan antamasta vaalirahoituksesta syksyn 2017 kuntavaaleissa. Tukea sai 105 vasemmistoliiton ja Sdp:n kuntavaaliehdokasta.

Tradeka myönsi kullekin ehdokkaalle 500 euroa, yhteensä 52 500 euroa. Summa ei ole henkilöä kohden suuri, mutta SK:n mukaan jakamisen periaatteet herättävät kysymyksiä.

Tradekan vaalirahan ehtona on toimiminen osuuskunnan hallintoelimissä tai osuuskunnan yhtiön pääluottamusmiehenä tai työsuojeluvaltuutettuna.

21-jäsenisestä Tradekan hallituksesta yhdeksän sai vaalirahoituksen. Heihin kuului muun muassa Sdp:n Jukka Gustafsson, joka sai osuuskunnalta myös 1 500 euroa eduskuntavaaleihin 2015. Nykyisin hallituksessa on Sdp:n Eero Heinäluoma.

Nykyisistä Sdp:n kansanedustajista kuntavaalituen saivat Gustafssonin ja Heinäluoman lisäksi Maria Guzenina, Ilkka Kantola, Anneli Kiljunen, Johanna Ojala-Niemelä ja Tytti Tuppurainen.

Tradekan hallituksen puheenjohtaja valtiopäiväneuvos Markus Aaltonen (sd.) sanoo SK:lle, että vaalirahoitus on ”ikimuistoinen käytäntö. Osuuskunnan hallintoon aikaansa uhraavien vaivannäköä on tavallaan palkittu kohtuullisella vaalituella”.

Huhtikuun eduskuntavaaleissa Tradeka tulee tukemaan jokaista ehdokastaan 2 500 eurolla.

Tradeka omistaa muun muassa 170 ravintolan Restel Oy:n, Lehtipiste Oy:n ja pyörittää Burger King- ja Taco Bell -pikaruokaravintoloita Suomessa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt