Verkkouutiset

SK: Pietarin Suomi-talon lasku veronmaksajille 20 miljoonaa

Suomen Pietarin-instituutille hankitun talon käänsi taloudelliseksi katastrofiksi naiivius.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Uusin Suomen Kuvalehti kirjoittaa suomalaisten kulttuuri- ja tiedeinstituuttien joukkoon kuuluvan Suomen Pietarin-instituutin taloseikkailuista. SK:n mukaan se on samalla kertomus tietämättömyydestä asioiden hoitamisesta venäläiseen tapaan ja poliitikkojen sekaantumisesta kulttuuritoimintaan.

Pietarin instituuttia vuosina 2005-2008 johtanut Helena Autio-Meloni valittaa Suomen Kuvalehdelle, että Helsingissä istunutta Pietari-säätiötä kiinnosti kulttuurityön sijaan itse talo. Lisäksi se ei ymmärtänyt, ettei säätiöllä ulkomaalaisena toimijana ollut mitään oikeudellista asemaa Venäjällä.

– Edes juristitaustaiset suomalaiset eivät näyttäneet ymmärtäneen juridista asemaansa Venäjällä. He ohittivat muistutukset olankohautuksella, huomauttaa Autio-Meloni SK:lle.

Tämä johti siihen, että kun myöhemmin alivuokraustuloja alkoi kertyä, maksettiin niitä Venäjän verolainsäädännön ja vuoksopimuksen vastaisesti Helsingissä sijaitsevalle säätiölle venäläissäätiön sijaan.

Vuokraehtoihin kuului Suomi-talon miljoonasaneeraus, jonka säätiö uskoi voivansa rahoittaa talon omilla alivuokraustuloilla.  Minkäänlaisiin ongelmiin tulevaisuudessa ei uskottu. Venäjän talouskasvun uskottiin jatkuvan eikä ruplan romahtavan. Optimistisesti myös ajateltiin, että vuoksopimus voitaisiin siirtää Suomen ja Venäjän valtioiden väliseksi.

Remontti alkoi vuonna 2007 ja siihen paloi 1,5 miljoonaa euroa, josta 1,3 miljoonaa oli katettu Danske Bankin lainalla. Vuonna 2008 rupla romahti, mutta säätiön onnistui lobata itselleen kymmenen miljoonan euron valtiontakaus ja sitä seuraavana vuonna vielä 3,9 miljoonan euron lisätakaus. Näiden turvin säätiö sai lisää pankkilainaa.

Saneerauksen hinnaksi tuli 14,2 miljoonaa ja konsulttikulut 4,4 miljoonaa, joista osa päätyi hallituksen jäsenille. Lisäksi töitä teetettiin Pietarin kaupungin suosikeilla.

Pääministerit Vladimir Putin ja Matti Vanhanen (kesk.) avasivat talon juhlallisesti vuonna 2010 ja vuokranmaksu Pietarille alkoi sitä seuraavana vuonna. Kuitenkin jo vuonna 2012 valtio alkoi joutua takaajana maksamaan lainanhoitokuluja, joita oli maksettu vuoteen 2017 mennessä 12 miljoonaa euroa.

Vuonna 2014 taloa alettiin vaatia valtion haltuun, ja tätä edisti tätä tavoitetta edistäneen Suomi-Venäjä-Seuran puheenjohtajana vuosina 2014-2015 toimineen Paula Lehtomäen (kesk.) valitseminen valtiosihteeriksi 2015.  Virallisesti säätiö siirsi talon valtiolle syksyllä 2017. Talon ostaminen ja Pietari-säätiön rästivuokrien maksaminen maksoivat  8,2 miljoonaa euroa. Näin ollen verorahoja oli tässä vaiheessa palanut jo yli 20 miljoonaa euroa.

Marraskuussa 2017 Patentti- ja rekisterihallitus PRH ja Pietari-säätiön konkurssipesä haastoivat säätiön vuosien 2007-2010 hallituksen jäsenet ja asiamiehet oikeuteen vaatien 10 miljoonan euron vahingonkorvausta. Nyt kesäkuussa Helsingin käräjäoikeus totesi kanteen vanhentuneen. Instituutin lainvastaisten valtionavustusten käyttöä arvioidaan oikeudessa syksyllä.

Kesäkuussa 2017 Pietari-säätiö meni virallisesti konkurssiin ja säätiöttä jäänyt Pietari-instituutti alistettiin samoihin aikoihin Suomen ja Venäjän valtioiden ystävyysjärjestönä tunnetulle Suomi-Venäjä-Seuralle.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)