Eduskunta ei suostu antamaan tietoja kansanedustajia tapaamassa käyvistä vierailijoista. (Lehtikuva/Vesa Moilanen)

SK: Eduskunta kieltäytyy luovuttamasta vierailijatietoja

Eduskunnan turvajohtaja ei luovuta tietoja, vaikka korkeimman hallinto-oikeuden mukaan listat ovat julkisia.

Suomen Kuvalehti kertoo, että eduskunnassa vierailleista henkilöistä ei käytännössä voi saada listaa, vaikka korkein hallinto-oikeus (KHO) linjasi joulukuussa 2016, että listojen tiedot ovat julkisia.

Eilen eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio sanoi Helsingin Sanomille, että tietyn päivän vierailijalistoja koskeva tietopyyntö tulisi tehdä saman päivän kuluessa. Vierailijalistoja ei kuitenkaan toimiteta sähköisesti, vaan niitä pitäisi tulla lukemaan paikan päälle paperille tulostettuna.

SK:n mukaan todellisuudessa tämä ei kuitenkaan onnistu.

Eduskunnan turvajohtaja Jukka Savola myöntää SK:lle, että tiedot ovat julkisia. Niitä ei kuitenkaan voida antaa, koska ne tuhotaan automaattisesti heti päivän päätteeksi. Kesken päivän niitä ei anneta, koska se voisi vaarantaa taloon tulevaksi ilmoitettujen turvallisuuden.

Savola vetoaa henkilötietolakiin, jonka mukaan rekisterissä ei saa säilyttää tietoja pidempään kuin mikä niiden käyttötarkoitus on. Vierailijaluettelon rekisteriselosteen mukaisesti tiedot tuhotaan päivittäin.

– Olen juuri tekemässä tähän liittyen päätöstä kymmenille hakijoille, jotka ovat tietoja pyytäneet, että en luovuta näitä tietoja, koska ne hävitetään päivittäin, Savola sanoi.

Päätökseen voi hakea oikaisua kansliatoimikunnalta, jonka päätöksestä voi valittaa eteenpäin hallinto-oikeuteen, ja sen päätöksestä lopulta korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Kommentit