Nyt on keskustelun ja tahdon löytymisen aika; on ratkaistava, millaisen Euroopan haluamme, kirjoittaa Sirpa Pietikäinen. LEHTIKUVA/LAURA UKKONEN

Sirpa Pietikäinen: Sivistysporvarin kartta ja kompassi rohkealle polulle

Kansallisessa keskustelussamme Tulevaisuuden Eurooppa -hanke on saanut varsin vähän palstatilaa.

Nyt on keskustelun ja tahdon löytymisen aika; on ratkaistava, millaisen Euroopan haluamme, miten tiivistämme integraatiota ja miten yhdessä vahvistamme otetta kansainvälisessä yhteisössä, samalla kun rakennamme ympäristöllisesti ja sosiaalisesti kestävää taloutta.

Olemme kokoomuksessa tienhaarassa niin sisarpuolueena Euroopan kansanpuolueessa sisäisesti, kuin koko EPP:nakin. Nyt punnitaan, löytyykö kokoomuksesta uudistuskykyä, halua ja uskallusta sen puolustamiseen?

Populismin nostaessa päätään, tarvitaan sivistynyttä, tahtovaa ja uskaltavaa keskustelua – sivistysporvareita. Arvomme nojaavat vahvasti koko historiamme ajalta oikeusvaltioperiaatteeseen – demokratiaan, moniarvoisuuteen, ihmis- ja perusoikeuksiin, vähemmistönsuojaan, ja näiden vahvaan suojaukseen lainsäädännössä sekä sosiaalisesti vastuulliseen markkinatalouteen.

Kokoomus ja EPP ovat tiukemmassa paikassa kuin pitkään aikaan. Historiallisesti olemme puolustaneet tulevaisuussuuntautunutta, eteenpäin katsovaa ja vakaata Eurooppaa, jonka integraatio syvenee.

Tarvitaan rohkeutta ennakkoluulottomaan politiikkaan, sillä jos yritämme peesata ja luovia muiden mielipiteiden mukaisesti, jäämme vihreiden ja populistien väliin. Olemme aina kokoomuksessa luottaneet totuuteen, tietoon ja tieteeseen perustuvaan politiikkaan. Meillä on vahva perintömme sivistyksen ja koulutuksen merkityksessä.

Olemme tilanteessa, joka muistuttaa menneiden aikojen vastakkainasettelua sosialismin ja maltillisen keskustaoikeiston välillä. Silloin olimme johtava uudistava ja vahva poliittinen voima. Se, pystymmekö olemaan sitä nyt ja miten onnistumme uudistamaan ja rakentamaan kestävää Eurooppaa ratkaisee EPP:n ja kokoomuksen tulevaisuuden. Kun suuret kriisit tönivät maailmaa muutokseen, on yhteiskunnallisessa murroksessa valittava, katsotaanko taaksepäin vai tulevaisuuteen, vai jäädäänkö mitäänsanomattomina jonnekin sinne välille.

Suunnan määritys on politiikan tehtävä. Nyt kokoomuksen ja EPP:n täytyy kyetä katsomaan eteenpäin, ja tarttumaan edessämme oleviin haasteisiin, kuten ilmastonmuutoksen torjumiseen, ja kyettävä samaan rohkeuteen ja suunnannäyttäjyyteen kuin historiassa. Tiedämmekö ja tunnemmeko tulevaisuuden haasteet?

Suomi ei pärjää ilman Eurooppaa. Isoja haasteita ei mikään Euroopan maa pysty ratkaisemaan yksin. Kokoomuksen ja EPP:n suurin haaste on löytää tie vahvempaan Eurooppaan, vahvempaan hyvinvointiyhteiskuntaan ja talouteen, joka toiminnallaan ratkaisee ympäristöhaasteet. Tällä hetkellä esimerkiksi rahoitusalalla, ja muillakin toimialoilla, on huomattavasti politiikkaa edistyksellisempiä ja radikaalimpia yrityksiä, jotka haastavat porvarillisen kentän ajattelua ja kykyä tukea tarvittavaa muutosta.

Maailma haasteineen on muuttunut. Arvomme ja tulevaisuussuuntautumisemme mitataan mm. koronakriisin pelastuspaketissa. Valinta on, laitammeko biljoonat vanhan, kestämättömän teknologian ja zombituotannon tukemiseen vai vihreän talouden edistämiseen, kuten myös se, tuemmeko rohkeasti tarvittavia yhteisiä eurooppalaisia ratkaisuja pelastuspaketista.

Onko meistä kunnianhimoisen ilmastopolitiikan ja sosiaalisen Euroopan rakentajiksi, ratkaisee kokoomuksen ja EPP:n paikan tulevaisuudessa; riittääkö rohkeus?

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen

Sirpa Pietikäinen on europarlamentaarikko.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt