Ihmisiä Black Friday -alennusmyynneissä. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Sitra tarjoaa vaihtoehtoa Black Fridaylle

Sitran tuoreen muistion mukaan Suomi voisi olla edelläkävijä kiertotalouden ratkaisujen tarjoajana.

Huomenna perjantaina on Suomessakin amerikkalaiseen malliin Black Friday, jolloin ihmiset ryntäilevät kaupoissa edullisten tarjousten perässä.

Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra kuitenkin muistuttaa, että kaupan tavoitteena on vain kasvattaa myyntiään ottamalla lentävä lähtö joulukauppaan.

Kulutuksen lisääntymisen on Sitran mukaan todettu olevan keskeinen keino kansantalouden ja hyvinvoinnin kasvuun, mutta Sitra arvioi meidän nyt tulleen väistämättömän muutoksen eteen. Kulutustapojemme on muututtava, jotta pystymme sopeutumaan maapallon kantokyvyn asettamiin rajoihin

– Ilmastoa kuormittavasta tuhlaustaloudesta on siirryttävä uuteen tehokkaampaan talousmalliin, hiilineutraaliin kiertotalouteen, ja tämän on tapahduttava hyvin nopeasti, sanoo Sitran johtaja Mari Pantsar.

Kiertotaloudessa kulutus perustuu omistamisen sijasta palveluiden käyttämiseen eli jakamiseen, vuokraamiseen ja kierrättämiseen.

Sitran torstaina julkaisemassa muistiossa Uhri, sopeutuja vai ratkaisujen tarjoaja? analysoidaan Suomen mahdollisia rooleja globaalissa kestävyyskriisissä. Muistion mukaan olisi Suomen etu olla edelläkävijä kiertotalouden tuomien ratkaisujen tarjoajana.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt