Verkkouutiset

Sisäministeri Maria Ohisalo. LEHTIKUVA/SILJA-RIIKKA SEPPÄLÄ

Maria Ohisalo: Kiintiöpakolaisten ottaminen vastaan on keino auttaa

EU:n sisäministerit pohtivat huomenna Afganistanin tilanteen muuttoliike- ja turvallisuusvaikutuksia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

EU:n puheenjohtajamaa Slovenia on kutsunut sisäministerit ylimääräiseen oikeus- ja sisäasioiden neuvostoon tiistaina. Suomea kokouksessa edustaa sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.). Kokouksen asialistalla ovat Afganistanin tilanteen muuttoliike- ja turvallisuusvaikutukset.

– Afganistanin tilanne on hyvin huolestuttava, ja sen kehittymistä seurataan tarkasti. On tärkeää löytää yhteinen eurooppalainen lähestymistapa tilanteeseen vastaamiseksi, sanoo Ohisalo.

Kansainvälisen yhteisön tukeman hallinnon kaatuminen ja nopeasti heikentynyt turvallisuustilanne ovat nostaneet Afganistanin kansainvälisen huomion kohteeksi. Ensi vaiheen fokus on kaikilla jäsenmailla ollut EU:n ja jäsenmaiden kanssa yhteistyötä tehneiden afgaanien evakuoinneissa Kabulista.

Ohisalon mukaan alustavissa EU-keskusteluissa kiireellisenä on myös pidetty yhteistyön tiivistämistä Afganistanin naapurimaiden kanssa, jotta niitä voidaan tehokkaasti tukea maahantulijoiden vastaanottamisessa.

Ministerin mukaan laillisten maahantuloväylien tukeminen on tärkeä osa EU:n yhteistyötä kolmansien maiden kanssa. Tähän kuuluu myös pakolaisten uudelleensijoittaminen EU:n jäsenmaihin, mihin Euroopan komissio on jo luvannut tarjota rahoitusta.

– Kiintiöpakolaisten vastaanottaminen on yksi toimivimpia keinoja auttaa kaikkein hädänalaisimpia ihmisiä. Suomessa meillä on harkinnassa pakolaiskiintiön tuplaaminen ensi vuodelle, Ohisalo sanoo.

Suomen pakolaiskiintiö on nykyisin 1[nbsp]050 paikkaa vuodessa. Kiintiöpakolaisiksi valitaan esimerkiksi sotaa tai vainoa paenneita ihmisiä, joita YK:n pakolaisjärjestö UNHCR esittää uudelleensijoitettaviksi.

Vaikutuksia EU:n turvallisuuteen seurataan

Afganistanin tilanne vaikuttaa todennäköisesti myös Eurooppaan kohdistuvaan muuttoliikkeeseen. Sisäministeriön mukaan on arvioitu, että Eurooppaan suuntautuvan muuttoliikkeen lisääntyminen aktivoi myös laittoman maahantulon järjestäjiä ja siihen liittyviä rikollisryhmiä.

Luvatonta saapumista Schengen-alueelle ennakoidaan ja ehkäistään EU:n ulkorajavalvonnalla. Samalla torjutaan ihmiskauppaa sekä kansainvälisen järjestäytyneen rikollisuuden ja terrorismista epäiltyjen henkilöiden pääsyä Schengen-alueelle.

– Afganistanin kriittinen turvallisuustilanne heijastuu myös maan rajojen ulkopuolelle. On tärkeää, että seuraamme sen vaikutuksia esimerkiksi terrorismin uhkaan niin Afganistanin lähialueilla kuin EU:ssa, Ohisalo sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)