Sisäministereiden EU-hätäkokous tulossa – ”viholliset ovat jo kaupungeissamme”

Sisäministereiden on määrä käsitellä Brysselin terrori-iskuja.

Euroopan unionin sisäministereiden odotetaan kokoontuvan hätäkokoukseen torstaina. EUObserverin mukaan EU:n puheenjohtajamaa Alankomaat ei ole vielä vahvistanut kokouksen koolle kutsumista.

Asialistalla ovat alustavasti samat kysymykset kuin Pariisin marraskuisten terrori-iskujen jälkeen. EU:n ulkorajojen vahvistaminen, turvallisuusviranomaisten pääsy käsiksi tietokantoihin ja EU-laajuinen matkustajatietojärjestelmä ovat aiheita, jotka edellyttävät edelleen päätöksentekoa.

Matkustajatietojärjestelmää koskeva direktiivi annettiin jo joulukuussa, mutta Euroopan parlamentti ei ole vielä hyväksynyt sitä.

Schengenin alueen tietokantojen käyttö liittyy epäiltyjen rikollisten pysäyttämiseen Schengenin passittoman alueen sisällä. Viime aikoina asiassa on tapahtunut edistystä.

Ulkorajojen valvonnan tehostaminen kuitenkin jakaa mielipiteitä.

– Ne, jotka sanovat, että ”rajat pitää sulkea”, eivät ymmärrä, että viholliset asuvat jo kaupungeissamme, Italian pääministeri Matteo Renzi sanoi tiistaina.

Renzin mielestä EU:n pitäisi mennä ”loppuun saakka” ja luoda ”yhtenäinen turvallisuus- ja puolustusrakennelma”.

Brysselin terrori-iskut Zaventemin lentokentällä ja metrovaunussa Maalbeekin metroaseman lähettyvillä tappoivat tiistaina ainakin 35 ihmistä ja haavoittivat yli kahtasataa.

Kommentit