Nykyisen tulkinnan mukaan talousmetsien hakkuut eivät ole "tahallista häirintää" pesintäaikana. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Sirpa Pietikäinen: Suomi on epäonnistunut lintujen suojelussa

Europarlamentaarikon mukaan talousmetsien hakkuut uhkaavat rauhoitettuja lintuja pesintäaikana.

Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok./EPP) syyttää Suomea luonnonsuojeluun liittyvien EU-oikeudellisten velvoitteiden laiminlyönnistä.

Hän viittaa EU-komissiolle tekemäänsä kysymykseen, jossa pyydettiin selvittämään EU:n lintudirektiivin täytäntöönpanoa. Sen mukaan rauhoitettuja lintuja ei tulisi häiritä tahallisesti niiden lisääntymisaikana.

Suomessa käytetyn yleisen tulkinnan mukaan talousmetsien hakkuut lintujen pesintäaikana eivät ole tahallista häirintää. Näkemys esitetään muun muassa maa- ja metsätalousministeriön muistiossa, josta EU-komissio ei ole ollut tietoinen.

– Komission vastaus on mielestäni merkittävä. Se osoittaa Suomen laiminlyöneen luonnonsuojeluun liittyvien EU-oikeudellisten velvoitteiden tehokkaan täytäntöönpanon, Pietikäinen kirjoittaa Iltalehden blogissaan.

– Pidän huolestuttavana sitä, että istuva hallitus ei ole kovin tehokkaasti edistänyt luonnonsuojelua. Luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen on aikamme suurimpia uhkia ilmastonmuutoksen ohella.

Sirpa Pietikäinen huomauttaa, että maapallolla on parhaillaan meneillään ennennäkemätön sukupuuttoaalto.

– Suomelle metsäisenä maana uhanalaisuus ja monimuotoisuus ovat ennen kaikkea metsälajien suojeluun liittyvä kysymys. Seuraavan hallituksen ohjelmassa luonnon- ja ympäristönsuojelun sekä ilmastonmuutoksen torjunnan on oltava selvästi nykyistä keskeisemmällä sijalla, Pietikäinen sanoo.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt