Sirpa Pietikäinen: Suomen ja Euroopan varauduttava hiiliriskiin

Pariisin ilmastotavoitteiden saavuttaminen jouduttaa investointeja cleantech-alalle, pois fossiilisiin polttoaineisiin nojaavasta taloudesta. Tämä muutos voidaan tehdä joko hallitusti tai hallitsemattomasti, sanoo europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok.).

Resurssitehokkuusindikaattorit, laajempi ympäristövaikutusten raportointi, ympäristöriskien huomiointi luottoluokituksessa ja pankkien pääomavaatimuksissa, sijoittajainformaatio sekä ympäristövahinkovastuiden laajentaminen ovat esimerkkejä keinoista, joita Sirpa Pietikäinen perää rahoitussektorille.

Hän esitti tällä viikolla EU-strategiaa, jolla suojauduttaisiin ennakolta niiltä vaikutuksilta, joita syntyy fossiilisten polttoaineiden hinnan romahtamisesta.

– Hiileen pohjautuva talous on muodostumassa kuplaksi, johon myös rahoitusmarkkinat ovat alkaneet reagoida, sanoo Pietikäinen.

Esimerkiksi Ruotsin, Norjan ja Suomen merkittävät eläkesijoitus- ja varallisuudenhoitoyhtiöt ovat viime aikoina ilmoittaneet siirtävänsä sijoituksia pois hiileen pohjautuvasta yritystoiminnasta.

Pietikäinen katsoo, että Suomella on tilanteessa vain voitettavaa.

– Investoinnit ohjautuvat nyt sinne, missä cleantech ja kiertotalous ovat liiketoiminnan perustana. Suomessa on juuri tätä osaamista. Suomen tulisikin olla aktiivisesti mukana ajamassa EU-strategiaa hiiliriskin hallitsemiseksi.

Kommentit