Sirpa Pietikäinen. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Sirpa Pietikäinen: Eläinten ei tarvitse kärsiä ja kuolla kauneuden vuoksi

Euroopan parlamentti on Sirpa Pietikäisen mukaan ottanut merkittävän askeleen toimittaessaan eläinten turhan kärsimyksen historiankirjoihin.

Euroopan parlamentti hyväksyi torstaina päätöslauselman, jossa EU:ta vaaditaan aloittamaan toimet maailmanlaajuisen kiellon saamiseksi eläinkokeille kosmetiikkatuotteiden kehittelyssä. Päätöslauselman mukaan kosmetiikan eläinkokeista pitäisi luopua vuoteen 2023 mennessä.

Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäisen (kok., EPP) mukaan parlamentti on ottanut merkittävän askeleen toimittaessaan eläinten turhan ja tarpeettoman kärsimyksen kosmetiikka-testauksessa historiankirjoihin.

– Kehotamme nyt komission ja neuvoston kollegojamme ajamaan tätä eteenpäin ja varmistamaan, että voimme saavuttaa maailmanlaajuisen kiellon. Käytettävissä olevien monien inhimillisten ja humaanien vaihtoehtojen vuoksi eläimien ei ole ollenkaan tarpeen kärsiä ja kuolla kauneuden vuoksi missään päin maailmaa, Pietikäinen toteaa tiedotteessaan.

Eläinkokeet ovat olleet kiellettyjä EU:ssa valmiiden kosmeettisten valmisteiden osalta syyskuusta 2004 ja kosmeettisten ainesosien osalta maaliskuusta 2009. Pietikäinen kuiten huomauttaa, että porsaanreiät mahdollistavat EU:n ulkopuolella eläinkokein testattujen kosmeettisten valmisteiden saattamisen EU:n markkinoille ja tuotteiden testaamisen uudelleen EU:ssa käyttäen vaihtoehtoisia eläinkokeettomia menetelmiä, mikä rikkoo EU:n lainsäädännön henkeä.

Parlamentin ympäristövaliokunnan päätöslauselmaesitys vetoaa jäsenmaita ja komissiota viemään asiaa eteenpäin diplomaattisissa suhteissaan, ja tavoitteena on saada eläinkoekielto YK:n agendalle. Pietikäinen aikoo henkilökohtaisesti edistää asiaa ja olla yhteydessä YK:n pääsihteeri António Guterresiin.

Lue myös:

EU-parlamentti vaatii maailmanlaajuista kosmetiikan eläinkoekieltoa

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt