Sirpa Pietikäinen. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Sirpa Pietikäinen: Eläinkuljetuksista on luovuttava

Kuljetukset ovat suuri riski eläinten hyvinvoinnille, ja lisäksi raportit ovat paljastaneet törkeitä laiminlyöntejä lainsäädännön noudattamisessa.

Vuosittain miljoonia eläimiä kuljetetaan EU:n alueella sekä EU-maiden ja kolmansien maiden välillä. Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäisen (kok./EPP) mukaan useat raportit ovat paljastaneet törkeitä laiminlyöntejä lainsäädännön noudattamisessa, julmaa eläinten kohtelua sekä sopimattomia kuljetusolosuhteita.

Pietikäinen muistuttaa, että elävien eläinten kuljetukset, erityisesti pitkillä matkoilla, ovat suuri riski eläinten hyvinvoinnille. Eläimet stressaantuvat pakkaamisen ja purkamisen aikana, ja voivat joutua kärsimään matkan aikana nälästä, janosta, uupumuksesta sekä tilan- ja levonpuutteesta. Eläinkuljetukset aiheuttavat myös vakavan riskin ihmisten ja eläinten terveydelle.

– Tuotantoeläinten kuljetukset lisääntyvät niin pituudeltaan kuin määrältäänkin. Vuosina 2014-2016 eläinten vienti EU:sta kaksinkertaistui ja määrä jatkaa kasvuaan. Vaikka EU direktiivi vaatii valvomaan kuljetuksia määränpäähän saakka, todellisuudessa 70 prosenttia kuljetuksista ei täytä vaatimuksia. Komissio ei siis valvo, tee kyselyitä, eikä reagoi ongelmiin riittävästi, Pietikäinen toteaa tiedotteessaan.

Vuonna 2016 aloitettu pitkien eläinkuljetusten lopettamista vaativa #StopTheTrucks-kampanja keräsi yli miljoona allekirjoitusta. Viime vuoden alussa Pietikäinen vaati yli 200 muun mepin kanssa erikoisvaliokunnan perustamisesta tutkimaan eläinkuljetuksia, mutta parlamentin ryhmien puheenjohtajien kokous päätti ehdottaa toimeenpanoraporttia.

Maatalousvaliokunnan hyväksymässä luonnosraportissa vaaditaan jäsenmaita parantamaan toimeenpanoa ja lisäämään tarkastuksia. Toimiluvat ja kuljetusluvat pitäisi perua toimijoilta, jotka eivät täytä vaatimuksia. Toistuvasti määräyksiä rikkovat kuljettajat tulisi asettaa syytteeseen.

Komissiota vaaditaan varmistamaan toimeenpano ja päivittämään säännöt. Komission tulisi myös tehdä listan toimijoista, jotka toistuvasti ja vakavasti rikkovat säädöksiä. Tiedonkeruu ja ajoneuvojen hyväksyntäprosessi pitäisi yhtenäistää. Eläinten kuljetuskelpoisuus pitäisi määrittää ja sen arviointiin täytyisi kehittää käytännön ohjeet. Lisäksi komission tulisi ryhtyä oikeustoimiin ja määrätä seuraamuksia jäsenmaille, jotka eivät noudata lainsäädäntöä.

– Monet ehdottamani tarkastukset otettiin raportissa huomioon, kuten liikkuvien teurastamoiden mahdollisuuksien lisääminen, siirtyminen lihan kuljettamiseen elävien eläinten sijaan sekä TRACES-kuljetustietojärjestelmän tietojen julkaiseminen, Pietikäinen kertoo.

Euroopan parlamentti äänestää eläinkuljetusten toimeenpanoraportista ensi torstaina 14. helmikuuta. Pietikäinen on ollut aktiivisesti mukana valmistelemassa raporttia toimiessaan Euroopan kansanpuolueen (EPP) pääneuvottelijana ympäristö- ja kansanterveysvaliokunnan lausunnon valmistelussa.

Pietikäinen on myös Euroopan parlamentin eläinten hyvinvointiryhmän puheenjohtaja.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt