Sirpa Paatero. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Sirpa Paatero HS:lle: Suomessa yhä liikaa kuntia

Suomeen kaavaillaan ministerin mukaan kevytkuntia, joiden tehtäviä karsitaan.

Kuntaministeri Sirpa Paateron (sd.) mukaan Suomessa on yhä liikaa kuntia. Hän kertoo Helsingin Sanomille, että ministeriössä pohditaan parhaillaan keinoja kuntaliitosten vauhdittamiseksi.

Ministeri toivoo, että neljän vuoden kuluttua kuntia on selvästi nykyistä vähemmän. Suomeen kaavaillaan lisäksi kevytkuntia, joilla ei ole samoja tehtäviä ja velvollisuuksia kuin muilla kunnilla.

– Tämän vuoden loppuun mennessä valmistuu selvitys, onko kaikilla kunnilla tulevaisuudessa samat oikeudet ja velvollisuudet. Tämä on minun näkökulmastani iso iso iso juttu. En uskalla enkä halua ottaa kantaa, tehdäänkö siihen muutoksia. On kuitenkin hyvä pohtia, pitääkö 600 asukkaan kunnan hoitaa samat palvelut kuin yli 600 000 asukkaan Helsinki hoitaa, Paatero sanoo.

Ministeri muistuttaa, että Suomen naapurimaissa on jo kuntia, joilla ei ole kaikilla samanlaisia velvollisuuksia.

– Ihmisen elämään se ei suoraan vaikuttaisi, sillä perustuslaki turvaa kaikille palvelut riippumatta siitä, missä kuntalainen asuu. Enemmän kyse olisi siitä, mikä hallinnon taso osan alueen palveluista hoitaisi. Olisiko se vaikkapa alueen isompi kunta, Paatero pohtii.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt