Smartpost-automaatti kerrostalossa Helsingissä. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Juha Sipilän hallitus ehti sopia Postille listautumispäivän

Siniset torjui Postin pilkkomisen ja viemisen pörssiin runsas vuosi sitten.

Keväällä 2018 silloisen pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus valmisteli Postin listaamista pörssiin. Verkkouutisten tietojen mukaan suunnitelmat olivat niin pitkällä, että pörssitalolle oli jo hahmoteltu listautumispäivää. Päivää ei kuitenkaan ollut vahvistettu.

Myös listautumisesitteet oli laadittu valmiiksi. Listautumisesitteen julkaiseminen tarkoittaa, että sijoittajille jaetaan ennen listautumista tietoa yrityksen taloudellisesta tilasta.

Tällä hetkellä valtio omistaa Postin kokonaan. Puolet se omistaa suoraan ja puolet Valtion kehitysyhtiö Vaken kautta. Sipilä toimi itse omistajaohjausministerinä ja hän kannatti Postin jakamista osiin ja listaamista pörssiin. Myös kokoomus kannatti asiaa.

Listautumista valmisteltiin yli vuoden ajan. Kaikki kolme hallituspuoluetta olivat siinä vaiheessa sitoutuneita suunnitelmaan, jonka mukaan valtio olisi jäänyt pörssiyhtiön enemmistöomistajaksi.

Asiasta oli tarkoitus tehdä päätös keväällä 2018, mutta valmistelu keskeytettiin. Syynä oli, että silloin hallituspuolue Sininen tulevaisuus painoi jarrua ja kaatoi ehdotuksen pörssiin viemisestä. Syy oli se, että sinisten ministeriryhmässä epäiltiin, että listautuminen heikentäisi Postin työntekijöiden asemaa.

Näkemystä ei jaettu muissa hallituspuolueissa, ja sinisten näkemys tuli niille yllätyksenä. Sipilä ei halunnut viedä asiaa äänestykseen, koska hän halusi, että hallituspuolueet sopivat asioista yksimielisesti.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt