Ministeri lupaili toukokuussa pienpanimoille etämyyntioikeutta. / LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Sinuhe Wallinheimo: Vihreät ja keskusta jäivät jyrän alle

Pienpanimoliiton mukaan ministeriö vahvistaa, että valmistelevaa työtä pienpanimojen etämyyntiin ei ole käynnistetty.

Kokoomuksen kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo epäilee vihreiden ja keskustan sitoutuneisuutta pienpanimoiden etämyynnin edistämiseen.

– STM vahvistaa, että mitään pienpanimoiden etämyynnin eteen ei ole tehty @vihreat ja @KatriKulmuni @keskusta:n hehkutuksesta huolimatta. Joko ette olleet alunperinkään tosissanne asian kanssa tai jäitte jyrän alle neuvotteluissa. Kumpikaan vaihtoehto ei ole kovin mairitteleva, Wallinheimo tviittaa.

Pienpanimoliitto ry kertoo Facebook-sivuillaan sosiaali- ja terveysministeriön vahvistaneen, että ”mitään valmistelevaa työtä pienpanimojen etämyyntiin ei ole käynnistetty. Ainoa käynnissä oleva asia on kansanedustaja Jari Myllykosken (vas.) lakialoite”.

– Olemme hyvin surullisia, että asiassa ei olla edetty vaikka kaikki eväät siihen tarjottiin. Ja vaikka tahtotilaa asian parantamiseksi löytyi 110 kansanedustajalta, liitto toteaa.

– Kotimaiset pienpanimot eivät voi olla eriarvoisessa asemassa ulkomaisiin suurtoimijoihin nähden.

Silloinen valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) totesi 20. toukokuuta, että ”prosessi pienpanimoiden etämyynnille saadaan käyntiin”. Kulmunin mukaan hallituspuolueet ”jatkavat keskustelua”, minkä jälkeen asiasta oli määrä tehdä päätös saman kuun aikana.

Vihreät on kannattanut pienpanimoiden etämyyntioikeutta.

Vihreiden puheenjohtajan, sisäministeri Maria Ohisalo kertoi Twitterissä 9. kesäkuuta, että asiassa odotetaan perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) esitystä.

– Pienpanimoiden etämyynnin tilanteesta kysellään paljon. Viisikossa päätimme toukokuussa laittaa pienpanimoiden etämyyntimahdollisuuden jatkovalmisteluun, Ohisalo tviittasi.

Pienpanimoliitto vetosi jo huhtikuussa hallitukseen etämyynnin sallimiseksi. Voimassa oleva alkoholilaki ei mahdollista alkoholijuomien etämyyntiä, vaan myynnin on tapahduttava myyntiluvan haltijan fyysisen myyntipisteen kautta.

Myös ravintoloille on esitetty koronavirusepidemian vuoksi oikeutta viinien ulosmyyntiin, joka koskisi myös nettikauppaa ja mahdollistaisi kotikuljetukset. Kansanedustaja Sari Multala (kok.) on jättänyt asiasta hallitukselle lakialoitteen.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt