X
SULJE MAINOS
Sinuhe Wallinheimo. LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER

Sinuhe Wallinheimo: Tämän piti olla normipäivä politiikassa

Ruotsin hallituksen kaatuminen ja Jussi Halla-ahon ilmoitus puheenjohtajan tehtävien jättämisestä yllättivät kokoomusedustajan.

– Niin. Tämänkin piti olla ihan normipäivä politiikassa. Ruotsin hallitus vaan sattui menemään nurin ja Halla-aho jättää pj- tehtävät. Tuntuu siltä, että politiikassa sattuu ja tapahtuu juuri silloin kuin kukaan ei erityisemmin odota sitä, kokoomuksen kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo tviittaa.

Ruotsin valtiopäivät eli eduskunta on äänestänyt maan hallituksen kaatumisen puolesta. Hallituksen kaatumista kannatti 181 kansanedustajaa, ja sitä vastusti 109 edustajaa. Tyhjää äänesti 51 ja poissa oli kahdeksan edustajaa.

Kaatamisen puolesta äänestivät vasemmistopuolue, ruotsidemokraatit, maltillinen kokoomus ja kristillisdemokraatit. Tarkkaan ottaen äänestyksessä oli kyse pääministeri Stefan Löfvenin luottamuksesta.

Valtiopäivät päätyi luottamusäänestykseen vuokrasääntelyä koskevan lain takia. Löfvenillä on nyt kaksi mahdollisuutta: hän voi järjestää uudet valtiopäivävaalit tai hän voi pyytää valtiopäivien puhemiestä nimittämään uuden pääministerikandidaatin. Löfvenillä on viikko aikaa tehdä ratkaisunsa.

Löfvenin vähemmistöhallitukseen kuuluvat sosiaalidemokraatit ja ympäristöpuolue, mutta se saa valtiopäivillä tukea liberaaleilta ja keskustapuolueelta.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kertoi maanantaina, että hän ei aio asettua enää ehdolle perussuomalaisten puheenjohtajaksi Seinäjoen puoluekokouksessa, joka järjestetään 14.–15. elokuuta 2021.

Halla-aho on toiminut kaksi kautta eli neljä vuotta puolueen puheenjohtajana. Hän aikoo jatkaa kansanedustajana ja Helsingin kaupunginvaltuutettuna.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt