Ravintolatyöntekijä työskentelee Helsingissä. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Sinuhe Wallinheimo ravintoloista: Tämä ei yllätä

Kansanedustajan mukaan hallituspuolueilla on ollut haluja säännellä ravintolatoimintaa jo aiemmin.

Kokoomuksen kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo ei yllättynyt ravintoloiden uusista aukiolorajoituksista.

– Se, että nykyiset hallituspuolueet ovat ensimmäisenä rajoittamassa ravintoloiden aukioloaikoja, ei tule yllätyksenä. Heistä suurin osa vastusti jo viime kaudella raivokkaasti ravintoloille tehtyjä sääntelyhelpotuksia alkoholilain uudistuksen yhteydessä, Wallinheimo toteaa Twitterissä viitaten vuoden 2018 alusta voimaan tulleeseen alkoholilain kokonaisuudistukseen.

Hallitus päätti tiistaina rajoittaa ravintoloiden aukioloa valtakunnallisesti niin, että ravintolat on suljettava viimeistään kello 01.00. Anniskelun olisi loputtava jo puolilta öin. Rajoitukset astuvat voimaan lokakuun 8. päivänä. Hallitus päätti, että koronaviruksen kiihtymisvaiheen alueilla anniskelu on lopetettava klo 22 ja ravintolat suljettava klo 23. Asiakaspaikoista saa olla käytössä enintään puolet.

Hallitus perusteli rajoituksia koronaviruksen leviämisen estämisellä, koska virus on levinnyt erityisesti yöravintoloissa.

Wallinheimo on jakanut Twitter-tilillään MTV Uutisten jutun, jossa selvitettiin, missä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä todetut joukkoaltistumiset ovat viime aikoina tapahtuneet. Luvut on kerätty elokuun lopun ja syyskuun lopun väliltä.

Eniten yli kymmenen hengen joukkoaltistumisia on tapahtunut kouluissa ja päiväkodeissa, joissa joukkoaltistumisia on ollut 35 eri tapausta.
Toiseksi eniten (19) tapauksia on ollut harrastustilanteissa. Vasta kolmantena listalla tulevat ravintoloissa, yökerhoissa ja baareissa tapahtuneet joukkoaltistumiset (13).

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi esitti keskiviikkona pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitukselle julkisen pyynnön esittää selvitys siitä, kuinka paljon koronavirustartuntoja on ollut ravintoloissa.

Lappi pyysi edelleen perusteluja perustuslain näkökulmasta sille, miksi rajoitukset elinkeinovapauteen ovat välttämättömiä.

Tilanteen arvioimista vaikeuttaa MaRan mukaan se, etteivät viranomaiset ole ilmoittaneet, kuinka paljon asiakkaita on altistunut yöravintoloissa ja kuinka moni on saanut siellä varmuudella koronavirustartunnan. HUS on julkaissut viikoilta 35–39 tilaston altistumistavoista.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt