Alkoholin etämyynnistä ei anneta hallituksen esitystä tällä vaalikaudella. LEHTIKUVA / SARI GUSTAFSSON

Sinuhe Wallinheimo etämyynnistä: Jospa tämäkin menisi jakeluun

Kansanedustajan mukaan EU-oikeuden näkökulma on jäänyt ministeriössä olemattomalle huomiolle.

Kokoomuksen kansanedustaja Sinuhe Wallinheimon mukaan alkoholin etämyynnin kieltoon tähdänneellä lakihankkeella ei ollut alun alkaenkaan menestymisen edellytyksiä. Wallinheimo sanoo tiedotteessaan olevansa tyytyväinen lakihankkeen vesittymiseen.

Sosiaali- ja terveysministeriö pyysi oikeuskanslerilta lausunnon etämyyntiä koskevien säännösten tulkinnasta. Oikeuskanslerilta saadun vastauksen mukaan etämyyntiä koskevien säännösten selventäminen ei ole välttämätöntä.

Oikeuskansleri katsoo etämyyntiä koskevien säännösten tulkinnan kuuluvan lainsäädäntöä soveltaville viranomaisille ja viime kädessä tuomioistuimille.

− Nyt viimeistään oikeuskanslerin lausunnon myötä tuli selväksi, että toiminta voi jatkua kuten tähänkin saakka, Sinuhe Wallinheimo sanoo.

− Oikeuskanslerin lausunnosta käy selvästi ilmi, että STM on tähän saakka tulkinnut virheellisesti korkeimman oikeuden Alkotaxi-tuomiota. Siinähän virolainen yrittäjä sai tuomion, koska hänen katsottiin harjoittaneen Suomessa vähittäismyyntiä ilman asianmukaisia lupia. Varsinaiseen etämyyntiin tuomiossa ei otettu kantaa, eikä tuomiota voi tulkita laajennetusti, hän lisää.

Wallinheimon mukaan EU-oikeuden näkökulma on tähän asti jäänyt ministeriössä olemattomalle huomiolle.

− Oikeuskansleri muistuttaa, että tavaran vapaan liikkuvuuden rajoitusten on täytettävä tietyt selkeät vaatimukset. Komissio totesi jo lokakuussa, että etämyyntikiellolla ei tällaisia perusteita ole. Jospa tämäkin nyt menisi jakeluun.

− Toivottavasti epätietoisuus nyt saadaan poistettua ja ihmiset voivat jatkossakin tilata haluamansa juomat EU-alueelta kuten tähänkin saakka. Niin kuin EU-kansalaiset kaikissa muissakin jäsenmaissa voivat, Wallinheimo sanoo.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt