Sinisten Kimmo Kivelä. LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINEN

Kimmo Kivelä: Konsernien verotarkastukset pitää säilyttää

Kansanedustajan mielestä verottajalla pitää säilyä mahdollisuus valvoa konserniverotusta kaikissa isoissa yrityksissä.

Ylen MOT-ohjelma uutisoi maanantaina, että verottaja on löytänyt yrityksiltä yhteensä yli kolmen miljardin arvosta ilmoittamattomia tuloja. Verotarkastus koski vuosia 2012-2017.

– Verovälttelyn kokoluokka on hämmästyttävän suuri. On selvää, että verottajalla pitää säilyä mahdollisuus tehdä konserniverotuksen valvontaa jatkossakin kaikissa isoissa yrityksissä. Pelkällä luottamuksella ei voi mennä, sanoo kansanedustaja Kimmo Kivelä (sin.) tiedotteessaan.

Konsernien verotuksen ohjausta ja valvontaa on kehitetty viime vuosina entistä enemmän luottamukseen ja ennakoivaan vuorovaikutteiseen ohjaukseen perustuvaksi. Tarkoitus on säästää viranomaisresursseja.

Kivelä vaatii, että järeä verotarkastus on säilytettävä jatkossakin mahdollisena työkaluna myös luottamuksella rakennetuissa konsernisuhteissa verottajan kanssa. Hänen mukaansa siniset luottaa tavalliseen suomalaiseen, mutta ei usko, että tahallinen verovilppi olisi kadonnut kaikista yrityksistä paranevan ohjauksen ja vuorovaikutuksen myötä.

– Verovälttely on erityisen ongelmallinen niiden yritysten kohdalla, jotka ovat saaneet julkisia yritystukia. Valitettavasti kaikki toimijat Suomessa eivät jaa samanlaista omaatuntoa verovelvollisuudesta. Välttelyä pidetään jopa taituruutena, Kivelä sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt