Verkkouutiset

Sinilevätilanne räjähti Itämerellä ja järvialueilla

Tyyni ja helteinen sää on voimistanut sinilevälauttojen muodostumista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sinileväkukinta on vahvistunut viime päivien aikana Suomenlahdella ja osassa Saaristomerta poikkeuksellisen laajaksi.

Helleaallon myötä kukinnan odotetaan jatkuvan voimakkaana erityisesti eteläisillä merialueilla. Runsaita sinileväkukintoja on havaittu myös järvivedessä.

Tilanne on Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) kesäkuista ennustetta pahempi, sillä tyyni ja lämmin sää on voimistanut sinilevälauttojen muodostumista.

– Kukinta ei johdu ensisijaisesti Suomenlahden oman valuma-alueen fosforipäästöistä, jotka ovat alentuneet tällä vuosituhannella enemmän kuin missään muualla Itämeren alueella, SYKE:n erikoistutkija Seppo Knuutila toteaa tiedotteessa.

Tilanteen taustalla ovat niin sanotut suolapulssit, jotka työnsivät vuosina 2014–2016 suolaista ja fosforipitoista vettä Suomenlahden alueelle.

Itämeren ravinnekuormitus ylittää edelleen Itämeren suojelukomissio HELCOMin vuoden 2013 ministerikokouksessa päivitetyt tavoitteet, vaikka fosforikuorma on alentunut 1980-luvun jälkeen 60 prosenttia ja typpikuorma 40 prosenttia.

Positiivisen kehityksen taustalla on pääasiassa jätevesien tehokkaampi puhdistaminen. Vuosikymmeniä jatkuneesta liiallisesta ravinnekuormituksesta toipuminen on silti hidasta.

– Myös Itämeren alueen lämpeneminen lisää tulevaisuudessa sinileväkukintojen riskiä. Vesimassan voimistuva kerrostuminen voi aiheuttaa hapettomien alueiden laajenemista, mikä puolestaan kiihdyttää fosforin vapautumista pohjilta. Yleistyvät talviset vesisateet huuhtovat enemmän ravinteita mereen valuma-alueelta, Knuutila sanoo.

Ruoantuotanto aiheuttaa noin 60 prosenttia suomalaisen keskimääräisestä Itämeri-jalanjäljestä. Tällä hetkellä eläinpohjaisen ravinnon tuotannon käytössä on noin 70 prosenttia Suomen peltoalasta.

– Kuluttajien valinnoilla ja politiikkatoimilla läpi yhteiskunnan on merkittävä vaikutus tulevaan rehevöitymiskehitykseen, Knuutila pohtii.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)