Sinisten Simon Elo. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

Simon Elo: Siniset ei ryhdy viiksihipsterin maksumieheksi

Sinisille ei käy polttomoottoriautojen kieltäminen.

Liikenne -ja viestintäministeriön ilmastopolitiikan työryhmä on julkaissut toimenpideohjelman päästöjen vähentämiseksi. Helsingin Sanomien mukaan ”asiantuntijat tekisivät autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä.”

– Autoilijoiden maksuja halutaan korottaa ja polttomoottoriautot kieltää. Sinisille se ei käy. Autoilijoilta kerätään jo nyt yli kahdeksan miljardia euroa vuodessa. Jokaisen suomalaisen pitää voida liikkua sujuvasti asuinpaikasta riippumatta. Pitkospuiden päässä ei voi käyttää joukkoliikennettä, koska sitä ei ole. Siniset eivät ryhdy Kallion ratikkakiskoilla kolistelevan viiksihipsterin maksumieheksi, sanoo Sinisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo.

Hän muistuttaa, että Suomessa auto ei ole mikään ylellisyyskapine vaan se on välttämättömyys.

– Punavihreät haluavat lisätä autoilun, lihan ja ruuan verotusta. Siinä on jo syytä kerrakseen vastustaa Antti Rinteen (sd.), Pekka Haaviston (vihr.) ja Li Anderssonin (vas.) trio töykeitä. Ilmasto on tärkeä, mutta punavihreiden ikiaikaisena tavoitteena on muuttaa maalaiset kaupunkeihin ja laittaa pellot pakettiin, sanoo Elo.

Autoliiton mukaan meillä on tieliikenteessä melkein kolme miljoonaa henkilöautoa.

– Niiden keskimääräinen arvo on alle neljän tonnin. Liikenteen päästöt ovat laskeneet 50 prosentilla vuodesta 1990, vaikka talous ja autojen määrä on kasvanut. Henkilöautojen osuus kaikista päästöistä on vain noin yhdeksän prosenttia. Pelkästään Raahen terästehtaan ja Helsingille energiaa tuottavan Helenin hiilidioksidipäästöt ovat suuremmat kuin koko henkilöautoliikenteen, Elo sanoo.

Hänen mukaansa sinisten tavoitteena on poistaa autovero kokonaan, mikä uudistaa tehokkaasti autokannan vähäpäästöiseksi.

– Vähemmän veroja, enemmän autoja, ja kas kummaa, tulee vähemmän päästöjä, sanoo Elo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt