Simon Elo piti sinisten ryhmäpuheenvuoron eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 17. huhtikuuta. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

Simon Elo: Punaiset puhuvat, siniset tekevät

Sinisen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Simon Elon mukaan hallituksen keskeiset tavoitteet saavutetaan.

Myös Simon Elo muistutti sinisten ryhmäpuheenvuorossa vasemmistoa ja eritoten SDP:tä menneistä puheista eduskunnan käydessä lähetekeskustelun valtioneuvoston selonteosta julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2019-2022.

– ”Politiikan suunta pysyi entisenä, uudet toimet jäivät näpertelyksi eikä talouden suuri kuva muuttunut. Työpaikkoja odottavat ihmiset joutuivat jälleen pettymään.” Näin sanoi demareiden puheenjohtaja Antti Rinne viime vuonna täällä eduskunnassa, kun keskusteltiin julkisen talouden suunnitelmasta. Rinne on tänään varmasti iloinen, sillä hän ei voi enää käyttää noita samoja väitteitä, Elo arveli.

Elon mukaan hallitus on onnistunut yli kaikkien odotusten: Suomen talous on lähtenyt kasvuun, työllisyys lisääntynyt ja valtion velan kasvu taittunut.

– Eriarvoisuus vähenee kun työllisyys kohenee, mutta kaikkia kasvu ei vielä ole tavoittanut. On tärkeää, että huolehdimme myös niistä, jotka eivät työhön kykene. Sinisten keskeisiä tavoitteita kehysriihessä oli kohdentaa tukea niille, jotka sitä eniten tarvitsevat. Saavutetut tulokset puhuvat puolestaan. Hallitus teki useita päätöksiä, jotka kohentavat nimenomaan vähävaraisten asemaa, hän sanoi.

Elon mukaan ministeri Sampo Terhon ajama oppimateriaalilisä, joka osoitetaan vähävaraisten perheiden lukiolaisille ja ammattiin opiskeleville, on tärkeä askel tasa-arvoisten opiskelumahdollisuuksien tiellä.

Elo lisäsi, että myös lääkekaton alentaminen helpottaa osaltaan pienituloisten arkea.

– Lääkekaton omavastuu laskee nyt alle 600 euroon vuodessa, millä on lääkkeiden kallistuessa merkittävä vaikutus pienituloisten elämään. Vähimmäispäivärahoihin eli äitiys-, vanhempain- ja sairauspäivärahoihin tulee tuntuva 80 euron kuukausikorotus.

– Kansaneläkeindeksin jäädytyksen poistaminen olisi tuonut samoille ihmisille kahdeksan euroa, joten kun valita täytyy niin jokainen varmasti valitsee esimerkiksi vanhempainpäivärahalla olevan kotiäidin hyväksi mieluummin 80 kuin kahdeksan euroa.

Elon mukaan hallituksen tärkein tehtävä on jättää maa paremmassa kunnossa seuraajilleen, ja tässä on onnistuttu.

– ”Sosialidemokraatit ovat valmiina yhteistyöhön, jonka tavoitteena on korkeampi työllisyys, korkea osaaminen ja kaikkien pitäminen mukana,” sanoi puheenjohtaja Antti Rinne viime vuonna vastaavassa lähetekeskustelussa. Punaiset puhuvat, siniset tekevät. Ovatko demarit valmiita yhteistyöhön vai keskityttekö yhä vain laittamaan kapuloita hallituksen rattaisiin?, Simo Elo kysyi.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt