Verkkouutiset

Silvia Modig vaatii patentteja pois rokoteyhtiöiltä

EU on maksanut Astra Zenecalle jo 336 miljoonaa euroa, sanoo vasemmistomeppi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

EU-parlamentaarikko Silvia Modig (vas.) vaatii, että lääkeyhtiöt luopuvat koronarokotteiden patenttisuojasta pandemian ajaksi. Hänen mielestään rokotteita pitää käsitellä julkishyödykkeinä eli sellaisina, jotka yleensä tuotetaan julkisin varoin.

– Rokotteiden kehittämiseen ja hankkimiseen on laitettu paljon veronmaksajien rahaa. Joidenkin rokotevalmistajien viimeaikaiset viivästysilmoitukset ja kyseenalaiselta vaikuttava toiminta alleviivaavat vaatimusta entisestään, Modig sanoo.

Tunnettuja esimerkkejä julkishyödykkeistä ovat maanpuolustus ja yleisradiotoiminta. Tällä hetkellä rokotteisiin liittyvät immateriaalioikeudet ovat yksityistä omaisuutta, Modig muistuttaa.

Kyseenalaisella toiminnalla Modig viittaa Astra Zeneca -yhtiön ilmoitukseen, jonka mukaan yhtiö ei pystykään toimittamaan EU:lle lupaamiaan rokotteita lupaamassaan aikataulussa. Hän ihmettelee, miksi Astra Zeneca pystyy samaan aikaan toimittamaan rokotetta muualle maailmaan.

– Unioni on maksanut Astra Zenecan koronarokotteen kehitystyöstä ja tuotantokapasiteetin varmistamisesta 336 miljoonaa euroa. Rahaa maksettiin etukäteen nimenomaan, jotta yritys saisi tuotantokapasiteetin kuntoon, Modig arvostelee.

Jos rokotteen patentti muutettaisiin avoimeksi, rokotteita voitaisiin valmistaa muuallakin kuin yksityisten lääkeyhtiöiden tuotantolaitoksissa. Sen ansiosta rokotetta saataisiin ehkä nopeammin jakeluun.

– Nyt puhutaan ihmisten terveydestä ja ihmishenkien säästämisestä. Lääkeyhtiöiden patenttioikeudet ja immateriaalioikeudet eivät saa hidastaa koronarokotteiden tuotantoa ja jakelua.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)