”Silloin ne olivat välttämättömiä, nyt ne ovat kauheuksia” – hallitus ja oppositio ottivat yhteen koulutussäästöistä

Hallitus ja oppositio syyttelivät toisiaan koulutusleikkauksista.

Oppositiopuolueiden kritiikki kulminoitui syytöksiin taannoisten koulutuslupausten pettämisestä, kun eduskunta pui välikysymystä koulutusleikkauksista.

– Saisitte hävetä jos ette jo häpeä, syytti vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö. Hän antoi myös vihreiden osalta uuden koulutuslupauksen palauttaa kyseiset rahat.

– Meidän on myönnettävä, emme pystyneet pitämään kiinni vaaleissa antamastamme koulutuslupauksesta. Tämä on tosiasia ja siitä ei tarvitse kiistellä, myönsi kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz ja jatkoi:

– Mutta kuka olisi uskonut, että edellinen hallitus, missä oli demarit ja vihreät, missä olivat edustajat Gustafsson, Krista Kiuru ja Ville Niinistö, että se edellinen hallitus leikkasi suurin piirtein saman verran koulutuksesta kuin tämä hallitus. Kuka olisi uskonut? Silloin ne olivat välttämättömiä, nyt ne ovat kauheuksia, uskokoon ken haluaa!

Perussuomalaisten Sampo Terho vaati niin ikään rehellisyyttä keskusteluun:

– Kun edellinen hallitus valitsi lyhytnäköisen ja väärän tien, teki koulutusvihamielisen arvovalinnan ja hylkäsi sivistyksen, niin silloin kuitenkin taloustilanne oli parempi kuin tämän hallituksen vastaavassa tilanteessa.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) puolusti koulutusleikkauksia, vaikka korosti niiden olevan ”kipeitä”:

– Tämä on Suomen velkaantumisen hallintaan saamisen hinta.

Edellisen hallituksen opetusministeri Krista Kiuru (sd.) kummasteli mielikuvia ”samassa veneessä olemisesta”, kun puhutaan edellisen ja nykyisen hallituksen koulutusleikkauksista:

– Täällä oppositio ja erityisesti SDP on tuonut esiin, että emme olisi valinneet tällaista linjaa. Ja silloin tällä asialla on merkitystä.

Oppositiopuolueilta ei herunut ymmärrystä ja sympatioita hallituksen leikkausten ohessa koulutukseen panostamiin hankkeisiin eikä sille, että eilisessä kehysriihessä tehtiin linjaus, ettei koulutuksesta enää leikata lisää.

– Hallitus markkinoi kärkihankkeitaan, jotka kompensoivat tästä murto-osan jonkinlaisena kehittämisenä, syytti RKP:n Mikaela Nylander.

Kokoomuksen Sanna Lauslahden mielestä oppositio ”maalaile harhaanjohtavia mielikuvia”. Kyse on satojen miljoonien eurojen panostuksista, hän painotti.

Mitä tulee eilisen kehysriiheen, vihreiden Emma Kari huomautti, ettei hallitus kuitenkaan perunut ”yhtäkään aiempaa koulutuksen leikkauspäätöstään”.

– Ne ovat kaikki edelleen voimassa ja kaikki se tuho tapahtuu meidän koulutuskentällä.

Kokoomuksen Zyskowicz sen sijaan kiitti opetusministeri Sanni Grahn-Laasosta (kok.) siitä, että ”kuin leijonaemo tappelitte uusia koulutussäästöjä vastaan ja onnistuitte siinä”.

Zyskowicz painotti puheenvuorossaan, että koulutuksesta on nyt leikattu riittämiin.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt