Sijoitustuntija: EKP-elvytys lisää pankkien lainoituskykyä mutta vaarana kuplat ja moraalikato

Danske Bankin omaisuudenhoitoyksikössä Danske Capitalissa pidetään Euroopan keskuspankin viimeviikkoisia elvytyspäätöksiä myönteisinä sekä finanssimarkkinoille että reaalitaloudelle, mutta muistutetaan myös vaaroista.

Euroopan keskuspankin viime viikolla päättämät laajat elvytystoimet ovat Danske Bankin omaisuudenhoitoyksikön Danske Capitalin Suomen-maajohtajan Tuomas Virtalan mukaan myönteisiä sekä finanssimarkkinoille että reaalitaloudelle.

Päätösten laajuus oli Virtalan mukaan yllätys erityisesti pankkisektorin rahoituspaketin osalta. Lisäksi EKP ohjasi keskustelun negatiivisista koroista taseen kasvattamiseen ja pankkien toimintakyvyn varmistamiseen

– Kokouspäivän suurten ja jopa perusteettomien markkinareaktioiden jälkeen osakemarkkinat ovat nousseet sekä perjantaina että maanantaina tiistain ollessa mollivoittoisempi, hän kertoo Danske Capitalin tiedotteessa.

Virtala arvioi, että päätösten ansiosta pankkien toimintaympäristö helpottuu ja lainoituskyky paranee. Korot pysyvät matalalla vielä pitkään, yritysten lainoituskulut pysyvät matalalla ja yrityslainamarkkinoiden maksuvalmius paranee.

Keskuspankin laajeneva velkakirjojen osto-ohjelma ja taloudessa lisääntyvä rahamäärä voivat kuitenkin Virtalan mukaan kasvattaa ylisuuria riskikeskittymiä eli kuplia ja jopa moraalikatoa, kun rahoitus on aikaisempaa runsaampaa ja halvempaa.

Hän kertoo Danske Capitalin ylläpitävän tuottohakuiset ylipainotuksensa osakkeissa ja yrityslainoissa. Yksikössä uskotaan, että tuottojen kehitystä tukevat osakemarkkinoiden elpymisvara alkuvuoden ylilyönnin jälkeen, keskuspankkitoimien vaikutukset sekä maailmantalouden kasvuun perustuvat maltilliset tuotto-odotukset.

Toisaalta hän arvioi markkinoiden tuottovaihtelun pysyvän aikaisempia vuosia korkeammalla, mikä vaatii sijoittajalta malttia, mutta toisaalta myös mahdollistaa aktiivisen sijoittamisen.

Kommentit