Ilmastonmuutos tulee vaikuttamaan taloudellisesti moniin yhtiöihin. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Sijoitusten ilmastoriskit tunnetaan aika huonosti

Moni tulee sijoittaneeksi yhtiöihin, jotka eivät tulevaisuudessa lukeudu menestyjiin.

S-Pankin teettämässä kyselyssä yli puolet suomalaisista sijoittajista arvioi tuntevansa vähintään melko huonosti sijoitustensa ilmastoriskit.

– Fossiilisia polttoaineita tuottavat energiayhtiöt kuuluvat tyypillisesti laajasti hajautettujen rahastojen sijoituskohteisiin ja moni tulee tahtomattaankin sijoittaneeksi yhtiöihin, jotka eivät välttämättä lukeudu menestyjiin, kun yhteiskunnat sopeuttavat itseään vähähiilisempään elämään tulevina vuosina, arvioi tiedotteessa sijoitusjohtaja Mika Leskinen S-Pankista.

Puolet sijoittajista koki, että heillä on velvollisuus huomioida ilmastonmuutos. Yli 60 prosenttia vastaajista arvioi, että ilmastonmuutos kannattaa huomioida sijoituksissaan jo pelkästään siksi, että se on taloudellisesti järkevää.

– Ilmastonmuutos on merkittävä uhka, jonka vaikutukset jakautuvat useille vuosikymmenille. Halusi sitä tai ei, ilmastonmuutos tulee myös vaikuttamaan taloudellisesti moniin yhtiöihin, Leskinen huomauttaa.

Kyselyn perusteella suomalaiset sijoittajat karsastavat S-Pankin mukaan etenkin monia fossiilisiin polttoaineisiin tukeutuvia yhtiöitä, kuten öljy- ja kaasuyhtiöitä.

Kantarin kyselyyn vastasi 1 056 täysi-ikäistä suomalaista. Virhemarginaali on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt