Asuntorakentamisessa ollaan Remaxin mukaan palaamassa normaalitasolle muutaman huippuvuoden jälkeen. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Sijoittajien into laski ja uusien asuntojen kauppa väheni

Eri paikkakuntien väliset erot ovat Remaxin mukaan varsin merkittäviä.

Uusien asuntojen kaupat vähenivät koko maassa tammi-huhtikuussa 12,6 prosenttia, kertoo kiinteistövälitysketju Remax.

Paikkakuntakohtaiset erot ovat ketjun mukaan varsin merkittäviä. Turussa uusien asuntojen kauppaa on tehty 59,9 prosenttia enemmän kuin viime vuonna, kun taas Tampereella kauppamäärä on vähentynyt 23,1 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla uusien asuntojen kauppamäärät ovat laskeneet tammi-huhtikuussa 11 prosenttia verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan.

– Asuntorakennuttajien mukaan yhtenä merkittävänä syynä tähän on sijoittajien mielenkiinnon väheneminen ainakin toistaiseksi ja toisaalta uusien asuntojen rakentamisen aloitukset ovat vähentyneet. Nyt vaikuttaakin siltä, että asuntorakentamisessa ollaan palaamassa ns. normaalitasolle muutaman huippuvuoden jälkeen, kertoo tiedotteessa Remaxin laajentumispäällikkö Markku Välimäki.

Käytetyissä kerrostaloasunnoissa kauppamäärät ovat Remaxin mukaan koko Suomessa laskeneet alkuvuonna lähes 4 prosenttia vuodentakaisesta. Pääkaupunkiseudulla kaupat kuitenkin lisääntyivät huhtikuussa lähes 2 prosenttia.

Koko Suomessa käytettyjen kerrostaloasuntojen keskimääräiset neliöhinnat nousivat Remaxin mukaan tammi-huhtikuussa lähes 5 prosenttia vuodentakaisesta. Keskimääräinen neliöhinta oli koko maassa 3019 euroa ja pääkaupunkisedulla 4724 euroa. Neliöhinnat nousivat alkuvuonna Helsingissä 4 prosenttia, Espoossa 1 prosentti, Vantaalla 6 prosenttia, Tampereella 2 prosenttia, Turussa 7 prosenttia ja Oulussa lähes 10 prosenttia.

Neliöhinnat laskivat alkuvuonna Lahdessa yli 6 prosenttia ja Jyväskylässä lähes 4 prosenttia verrattuna viime vuoden vastaavaan ajankohtaan.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt