X
SULJE MAINOS
Työllisyystoimista piti päättää alunperin syksyllä 2019. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

Sijoittaja kummastui hallituksen perusteluista – ”yritysmaailmassa tulisi kenkää”

Ilkka Kivimäen mukaan rakenteellisista uudistuksista puuttuu suunnitelmallisuus.

Pääomasijoittajan, Aalto-yliopiston hallituksen jäsenen Ilkka Kivimäen mukaan Suomi toimii nyt kuin kasvuyritys, joka rahoittaa olemassa olevaa toimintaansa omistajiensa lasten tulevilla varoilla. Hänen mukaansa pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen budjettiriihessä puuttuivat edelleen vakuuttavat työllisyystoimet.

– Toki poliittiset prosessit ovat hitaampia kuin yritysmaailmassa ja politiikan lainalaisuudet erilaiset, mutta “puolen vuoden sisään tehdään toimia, jotka alkavat vaikuttaa vuonna 2025” kaltainen perustelu toisi yritysmaailmassa johtoryhmän jäsenelle todennäköisesti kenkää, hän sanoo Talouselämän vieraskolumnissaan.

Hänen mukaansa yrityksissä johdolta vaaditaan paitsi vahvaa visiota, myös selkeää suunnitelmaa siitä, miten siihen päästään sekä tarkkaa seurantaa matkan varrelta. Kivimäen mukaan nyt selkeät tavoitteet, mittari ja aikataulu on nyt asetettu lähinnä ilmastotavoitteille.

– Samanlaista suunnitelmallisuutta soisi näkevän myös rakenteellisten uudistusten kuten työllisyystoimien, valtiontalouden tasapainottamisen, sekä riihessä sovitun työperäisen maahanmuuton sujuvoittamisen saralla.

Kivimäen mielestä nyt olisi aika etsiä ennakkoluulottomasti uutta, eikä vain minimoida leikkauskohteita.

– Poteropuolustus ei toimi 2020-luvun maailmantaloudessa, eikä sitä katsottaisi hyvällä yritysmaailmassakaan.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt