Verkkouutiset

”Siirtohintoja voidaan leikata, hallitus väistelee vastuutaan”

Kokoomusedustajan mukaan EU-direktiivi ei estä kirjaamasta lakiin yleisiä kohtuuden periaatteita.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen pelkää, että Suomeen syntyy nopeita tietoliikenneyhteyksiä rakennettaessa ”uusi caruna”.

− Eli lopulta käytännössä luontaisena monopolitina toimivat tietoverkot joutuisivat esimerkiksi ulkomaiseen omistukseen. Se siis tarkoittaisi helpolla sitä, että hinnat nousisivat ja niihin ei ainakaan voisi vaikuttaa, mutta tietoverkkojen kohdalla se voisi myös tarkoittaa huolta tietoturvasta, Timo Heinonen kirjoittaa blogissaan.

− Näin siis syntyy maahamme jälleen yksi luonnollinen monopoli. Tällaisiahan ennestään ovat vesi- ja viemäriverkostot ja totta kai ne puhutuimmat eli sähköverkot. Kyse on siis siitä, että koska kilpailu ei voi olla verkkotoiminnassa, niin verkkoyhtiöllä ei ole markkinoilta tulevaa painetta pitää hintoja alhaalla tai toimia kustannustehokkaasti, hän jatkaa.

Asian korjaamiseksi tarvitaan Heinosen mielestä vahvaa sääntelyä. Sähköverkkojen osalta ongelma ei hänen mukaansa ole vain Carunassa ja Eleniassa.

− Vaan se pitää ratkaista kaikissa vajaassa sadassa sähköverkkoyhtiössä. Siirtohinnathan määrää siis lopulta viranomaisen päättämä valvontamalli. Tämä muuttui keskustalaisen energiaministerin aikana vuoden 2016 alussa sallien hinnankorotukset.

Heinonen huomauttaa, että merkittävä osa jakeluverkoista on kuntien hallinnassa.

− Kuntien enemmistöomistuksessa olevat verkkoyhtiöt ovatkin jakaneet kuluneen neljän vuoden voittoja yli 600 miljoonaa euroa. Vain muutamat verkkoyhtiöt ovat ilmoittaneet laskevansa siirtohintoja koronakriisin vuoksi. Verkkoyhtiöiltä, jos joltain on vaadittava yhteiskuntavastuuta näinä aikoina.

Kokoomus on esittänyt mittavaa remonttia siirtohintojen pistämiseksi kuriin. Heinosen mukaan asiantuntijaprofessorit tukevat kokoomuksen esitystä.

− Sähköverkkoyhtiöille sallitun tuoton oletetaan olevan noin 7 prosenttia, mutta tosiasiassa toimintaan sitoutuneen oman pääoman tuotto on keskimäärin huikeat 30 prosenttia. Kokoomuksen malissa esitämme, että tuottoasteen tulisi vastata tosiasiallista pääomarakennetta ja liiketoiminnan hyvin pientä riskiä. Nykymallihan sallii laskuttaa lisäksi kuluttajilta sellaisista sähköverkon kustannuksista, joita ei oikeasti edes ole. Me haluamme muuttaa myös tämän: hintojen pitää vastata toiminnan kustannuksia.

Heinosen mielestä Sanna Marinin (sd.) vasemmistohallitus ”on keskustalaisen valtiovarainministerin ja energiaministerin johdolla kuitenkin väistellyt vastuutaan väittämällä, että EU-direktiivi estäisi eduskuntaa säätämästä lailla sähkön siirtohintojen tason määrittävästä valvontamallista”. Heinosen mukaan direktiivi ei kuitenkaan estä lainsäätäjää kirjaamasta lakiin yleiset kohtuuden periaatteet, joihin siirtohintasääntelyn pitää perustua. Näin on tehty esimerkiksi Itävallassa.

− Lopputulema ja yleisesti hyväksytty tosiasia on se, että emme voi sallia, että yksi toimiala saa kääriä muhkeita monopolituottoja sivuuttaen kohtuuden vaatimukset.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)