Voimalinjoja Vantaalla. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

”Siirtohinnoilla rahastus maksaa suomalaisille 500 miljoonaa euroa”

Kansanedustajan mielestä hallituksen esitys siirtohintojen leikkaamiseksi jää puolitiehen.

Kansanedustaja Heikki Vestman moittii hallituksen esitystä sähkön siirtohintojen hillitsemiseksi. Hänen mukaansa se jää puolitiehen, vaikka mahdollisuus olisi ollut tehdä vielä tiukempi esitys.

– Siirtohinnoilla rahastus maksaa suomalaisille jopa 500 miljoonaa euroa vuodessa ylimääräistä. (Hallituksen) esitys laskee verkkoyhtiöiden tuottoa enimmillään 350 miljoonalla eurolla, kun kokoomuksen esitys leikkaisi verkkoyhtiöiden tuottoa jopa puolella miljardilla.

Hallituksen lakiesitys leikkaa jakeluverkkoyhtiöiden suurinta sallittua tuottoa ja pienentää kertakorotusten suuruutta. Lisäksi hallitus alentaa pääoman kohtuullista tuottoastetta 5,73 prosentista 4 prosenttiin.

Vestman, joka on siviiliammatiltaan energiajuristi, katsoo, että korjaukset valvontamalliin ovat riittämättömiä ja sisältävät riskin:

– Verkkoyhtiöt voivat valittaa tuomioistuimeen muutoksista, minkä ne myös varmasti tekevät. Verkkoyhtiöt ovat kerryttäneet lisäksi laskuttamatonta alijäämää, jonka turvin siirtohintoja voidaan nostaa edelleen. Eduskunnan on tartuttava näihin ongelmakohtiin.

Lue myös: Lakiesitys suitsisi sähkön siirtohintoja
Lue myös: Energiateollisuus: Hallitus vaarantaa verkkoinvestoinnit

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt