X
SULJE MAINOS
Juhana Vartiainen. LEHTIKUVA / MESUT TURAN

Shokkiero Suomen ja Tanskan palkoissa – ”avain on työmarkkinat”

Juhana Vartiaisen mukaan järjestökartelli jarruttaa kehitystä Suomessa.

– Avain Tanskan menestykseen ovat vapaammat työmarkkinat. Heikko irtisanomissuoja tukee liikkuvuutta työpaikkojen välillä ja sitä kautta tuottavuutta. Tanskan työttömyysedut ovat hyvät, mutta aktiivisuusvelvoitteet kovat. Hyvä esikuva Suomelle, kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen tviittaa.

Hän viittaa Ylen palkkalaskuriin, jonka mukaan Pohjoismaissa palkasta jää eniten rahaa käteen Tanskassa ja vähiten Suomessa. Tanskassa esimerkiksi perheellinen erityisasiantuntija saa käteen 1680 euroa enemmän kuin Suomessa, kun palkasta on vähennetty verot sekä asumis- ja elinkustannukset.

– Tanskassa ei ole yleissitovuutta eikä vähimmäispalkkalakia ja irtisanominen helpompaa kuin täällä. Mutta työmarkkinat toimivat, ja matalimmatkin palkat vähintään samat kuin meillä. Hyvä sosiaaliturva rajaa palkkoja alhaalta. Ja alhainen työttömyys, Vartiainen sanoo.

Tanskan ”onni” on Vartiaisen mukaan ollut pienyritysvaltaisuus.

– Siksi ei ole syntynyt samanlaista järjestökartellia kuin meillä – joka nyt jarruttaa kehitystä.

Hän muistuttaa, että valtaosa uusista työpaikoista tulee pienyrityksiin, mutta Suomessa päätöksenteossa ”jyrää edelleen kolmikanta”.

– Tämä vaalikausi osoitti aika rumalla tavalla, miten SAK–EK-akseli toimi yhdessä hallitusta ja pienyrittäjiä vastaan. Tarkoitus oli helpottaa sopimista pienyrityksissä, mutta lopulta saimme taistella sen puolesta, etteivät ne heikentyneet, Vartiainen tviittaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt