X
SULJE MAINOS
Sharia-laki sallii myös alaikäisten avioliitot Malesiassa. LEHTIKUVA / AFP PHOTO Noel Celis

Sharia-liitto herätti raivon: 11-vuotias naitettiin nelikymppiselle miehelle

Malesiassa vaaditaan loppua lapsiavioliitoille.

Malesiassa on vaadittu kaikkien avioliittojen ikärajan nostamista 18-vuoteen sen jälkeen, kun 11-vuotias tyttö naitettiin islamilaisen sharia-lain mukaisesti 41-vuotiaalle miehelle.

BBC:n mukaan raivoa ovat herättäneet julkisuuteen päätyneet kuvat, joissa aikuinen mies pitää lapsivaimoaan kädestä kiinni hääseremoniassa.

Miehellä on jo entuudestaan kaksi vaimoa sekä kuusi lasta, joista vanhimmat ovat jo täysi-ikäisiä. Nyt naitetun lapsen vanhemmat ovat kertoneet suostuneensa liittoon, jos tyttö saa asua kotona 16-vuotiaaksi asti.

YK:n lastenjärjestö Unicef pitää lapsiavioliittoa järkyttävänä ja mahdottomana asiana hyväksyä.

– Tämä ei ole lapsen edun mukaista, järjestön edutaja Marianne Clark-Hattingh kertoo.

Malesiassa virallinen ikäraja avioliitolle on 18 vuotta, mutta BBC:n mukaan sharia-laki sallii myös tätä nuorempien avioitumisen. Maassa arvioidaan olevan noin 16 000 alle 15-vuotiasta lapsivaimoa.

Malesian lainsäädäntö tiukkeni viime vuonna lapsiin kohdistuvien seksirikosten osalta, mutta lapsiavioliitot ovat yhä mahdollisia. Ihmisoikeusaktivistit vaativat, että avioliiton ikäraja koskisi myös sharia-lakia.

– Naimisiin meno 11-vuotiaan tytön kanssa on saalistajan tai pedofiilin käyttäytymistä, toteaa aktivisti Syed Azmi Alhabshi.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt