Verkkouutiset

Sexpon mielestä seksityö ei ole naisiin kohdistuvaa väkivaltaa

Suostumukseen perustuva seksin myyminen on Sexpon mukaan eri asia kuin seksityöhön pakottaminen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Seksityö ei seksuaalisuuden ja ihmissuhteiden asiantuntijajärjestön Sexpon mielestä ole naisiin kohdistuvaa väkivaltaa. Suostumukseen perustuva seksin myyminen ja seksityöhön pakottaminen ovat järjestön mukaan eri asioita, ja niitä pitää käsitellä erillään.

Sexpo ottaa kantaa Naisjärjestöjen Keskusliiton puheenjohtajan Eva Biaudet’n mielipidekirjoitukseen Kauppalehdessä 17. helmikuuta.

Prostituutio on Biaudet’n mielestä yksittäisten ihmisten valintoja laajempi ilmiö. Siinä tapahtuva hyväksikäyttö on hänen mukaansa tiiviisti sidoksissa ihmiskauppaan. Väkivalta, hyväksikäyttö, köyhyys, paperittomuus ja muut haavoittuvuutta aiheuttavat tekijät altistavat tyttöjä ja naisia prostituutioon.

Biaudet toteaa, että maksullisen seksin kysynnän vähentäminen on tehokas keino suojella kaikista haavoittuvimmassa asemassa olevia ihmisiä.

Sexpo on asiasta eri mieltä. Kieltovaatimukset ovat järjestön mielestä itsessään eettisesti kyseenalaisia ja seksuaalioikeuksien vastaisia, sillä ne kiistävät yksilön seksuaalisen itsemääräämisoikeuden.

– Seksin ostamisen kriminalisoiminen on yksi naisiin kohdistuvan rakenteellisen väkivallan muoto, toteaa Sexpo-säätiön puheenjohtaja Tiia Forsström tiedotteessa.

Järjestö muistuttaa, että seksityöntekijät voivat kohdata työssään väkivaltaa samoin kuin esimerkiksi hoitoalan ammattilaiset tai taksinkuljettajat. Parhaat keinot vähentää väkivaltaa eivät kuitenkaan perustu seksityön kieltämiselle ja stigmatisoimiselle, vaan seksityöntekijöiden oikeuksien vahvistamiselle, alan laillisen aseman parantamiselle ja palveluiden tarjoamiselle.

Ihmiskauppaa esiintyy Sexpon mukaan muun muassa ravintola-alalla, siivousalalla, kotitaloustöissä ja seksipalveluissa. Koko alan kriminalisointi ei ole järjestön mielestä perusteltu tai toimiva lähestymistapa minkään alan kohdalla. Myöskään seksityötä tekevän ulkomaalaisen tilannetta ei paranna se, että hänet leimataan ihmiskaupan uhriksi ja käännytetään Suomen rajalta vastoin omaa tahtoaan.

Seksin ostaminen tai myyminen on Sexpon mukaan eettisesti hyväksyttävää samoilla ehdoilla kuin nepalilaisissa ravintoloissa ruokaileminen. Eettisyys riippuu siitä, perustuuko toiminta vapaaehtoisuuteen, suostumukseen ja reiluihin työehtoihin.

Seksin ostamisen kriminalisoiminen on Sexpon mukaan esimerkiksi Ruotsissa heikentänyt kaikista haavoittuvaisimpien seksityöntekijöiden tilannetta, lisännyt poliisin kovistelua sekä altistanut seksityöntekijöitä turvattomiin tilanteisiin, kun neuvottelu asiakkaiden kanssa täytyy hoitaa nopeasti ja salassa.

Sexpo muistuttaa, että muun muassa WHO, UNFPA, UNAIDS, Human Rights Watch ja Amnesty International ovat asettuneet puolustamaan seksityöntekijöiden ihmisoikeuksia ja vastustamaan seksin ostamisen kieltäviä lakeja.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)