Verkkouutiset

Sergei Lavrov. LEHTIKUVA / AFP Jonathan Nackstrand

Sergei Lavrovin väitteet tarkistettiin: Näin Kreml vääristelee

Venäjä perustelee lännelle esittämiään vaatimuksia valikoivilla tulkinnoilla, professori arvioi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjä on perustellut kovia väitteitään ja vaatimuksiaan länsimaille ja Natolle vetoamalla muun muassa Etyjin päätösasiakirjoihin ja julistuksiin. Arvostetun Venäjä-asiantuntijan, Cardiffin yliopiston ja Johns Hopkinsin yliopiston professori Sergei Radtshenkon mukaan Venäjän linjaukset perustuvat kuitenkin asiakirjojen osittaiseen ja valikoivaan tulkintaan. Venäjän puheista on jäänyt pois esimerkiksi sitoutuminen valtioiden vapauteen valita liittoutumisesta.

Radtshenko arvioi Twitter-ketjussaan Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin joulun alla tiedotustilaisuudessa esittämiin väitteisiin. Lavrov totesi tuolloin esimerkiksi, että Etyjissä on linjattu, ettei ”yksikään jäsen saa taata turvallisuuttaan vahingoittamalla toisten turvallisuutta”. Sama väite esitettiin myös Venäjän ulkoministeriön julkaisemassa vaatimusasiakirjassa.

Sergei Radtshenkon mukaan kyseinen periaate löytyy silloisen Etykin Pariisin peruskirjasta vuodelta 1990 sekä Istanbulin vuoden 1999 huippukokouksen julistuksesta. Professori huomauttaa, että Venäjä sivuuttaa kuitenkin sujuvasti samasta kohdasta löytyvän toisen lauseen, jossa todetaan, että valtioilla on valinnanvapaus koskien liittoutumistaan.

– Samaa ajatusta alleviivataan toisaalla tekstissä. ”Vapaus valita omat turvallisuusjärjestelynsä” viittaa liittoumiin liittymiseen tai liittymättä jättämiseen (esimerkiksi Nato). Lavrov jättää nämä kohdat täysin huomiotta, Sergei Radtshenko huomauttaa.

Professori nostaa myös esiin, että samassa Pariisin peruskirjassa painotetaan myös sitoutumista demokraattisiin arvoihin.

– Jos olemme rehellisiä, on Venäjä heittänyt Pariisin peruskirjan pihalle jo kauan sitten.

Sergei Radtshenko löytää saman ongelman myös Istanbulin julistuksen kohdalla. Siinä linjataan ensin, että jokaisella valtiolla on vapaus ”valita tai muuttaa turvallisuusjärjestelyjään niiden kehittyessä, mukaan lukien sopimuksia liittoumista”. Lisäksi todetaan, että jokaisella valtiolla on oikeus olla puolueeton ja että kaikki valtiot kunnioittavat näitä toistensa oikeuksia.

Vasta tämän kaiken jälkeen seuraa Kremlin siteeraama kohta siitä, ettei valtio saa vahvistaa turvallisuuttaan toisten valtioiden turvallisuuden kustannuksella.

– Yhteenvetona: Lavrovin ja Venäjän ulkoministeriön väitteet Etyj-sitoumuksista perustuvat osittaiseen ja erittäin valikoivaan asiakirjojen tulkintaan ja ovat siten lähinnä propagandaa, Sergei Radtshenko päättää.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)