Verkkouutiset

Sergei Lavrov: Välirikko on EU:n syytä

Venäjän ulkoministeri tylytti Euroopan unionia Pietarissa. Pekka Haavisto kuittasi Natosta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) tapasi tänään venäläisen kollegansa Sergei Lavrovin Pietarissa kireissä tunnelmissa. Neuvottelujen asialistalla olivat niin venäläisen oppositiovaikuttaja Aleksei Navalnyin myrkytys, Ukrainan sota kuin EU:n ja Venäjän kiristyneet välitkin.

Sergei Lavrov oli ministereiden tiedotustilaisuuden alussa vähäsanainen, eikä nostanut tarkemmin esiin neuvottelujen polttavimpina pidettyjä aiheita.

– Olemme avoimia keskustelemaan mistä tahansa kahdenvälisissä neuvotteluissamme, joille ominasta on avoin ja vilpitön ilmapiiri, Lavrov muotoili.

Venäjän ulkoministeri sanoi olevansa kaiken kaikkiaan melko tyytyväinen neuvotteluihin Pekka Haaviston kanssa.

Vaikka Sergei Lavrov pyrkikin korostamaan Suomen ja Venäjän toimivia kahdenvälisiä suhteita ja yhteisiä hankkeita, esiintyi hän tiedotustilaisuudessa uhmakkaana, eikä Kremlin kovassa linjassa näkynyt lientymisen merkkejä. Esimerkiksi Venäjän aloittamaa Ukrainan sotaa Lavrov kuvasi totutusti maan ”sisäiseksi konfliktiksi”.

Lavrov uhrasi avauspuheenvuorossaan paljon aikaa ilmailuturvallisuudelle ja tasavallan presidentti Sauli Niinistön taannoiselle esitykselle transponderien käytöstä sotilaskoneissa Itämerellä. Lavrov väitti hankkeen jääneen kiinni Natosta. Todellisuudessa Naton koneet käyttävät tiettävästi jo transpondereita ja ongelmana on yleisesti pidetty venäläiskoneita, jotka lentävät usein ”pimeinä”, eli ilman transpondereita, lentosuunnitelmia tai radioyhteyttä siviililennonjohtoon.

Sergei Lavrov myös kiitteli Suomen sotilaallista liittoutumattomuutta ja kertoi pitävänsä sitä tärkeänä Euroopan turvallisuudelle.

Toimittajan kysymykseen EU-suhteista Venäjän ulkoministeri vastasi jyrkästi. Esiin nousivat Lavrovin hiljattaiset kommentit Venäjän ja EU:n suhteiden katkaisemisesta mahdollisten uusien pakotteiden takia. Lavrov syytti EU:ta suhteiden rikkomisesta ja kytki tilanteen Ukrainan vuoden 2014 vallankumoukseen. Venäjän propagandassa sitä on luonnehdittu tavallisesti länsimaiden masinomaksi kaappaukseksi.

”Emme olleet kaikesta samaa mieltä”

Ulkoministeri Pekka Haavisto kiitti omassa puheenvuorossaan Sergei Lavrovia suorasta ajatustenvaihdosta.

– Uskon että mahdollisuus vuoropuhelun käymiseen on aina tärkeä. Emme tänäänkään olleet kaikista asioista samaa mieltä, Haavisto totesi.

– Meillä on ollut hyvää ajatustenvaihtoa niin EU:n ja Venäjän suhteista kuin alueellisista ja kansainvälisistä kysymyksistäkin.

EU:n ja Venäjän suhteet ovat Haaviston mukaan nyt vaikeassa tilassa. Hän muistutti Suomen olevan EU:n jäsen ja EU:n kantojen Suomen kantoja.

– Krimin laiton miehitys ja konfliktin jatkuminen Itä-Ukrainassa ovat johtaneet EU:n sanktioihin Venäjää kohtaan. Oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin myrkytys laittomalla kemiallisella aseella on myös johtanut pakotteisiin, Pekka Haavisto listasi.

Haavisto muistutti, että Navalnyin kohtelu on tuomittu laajalti ja hänen rikostuomionsa katsottu mielivaltaiseksi. Hän nosti myös esiin rauhanomaisten mielenosoitusten tukahduttamisen ja toimitajien työn häirinnän Venäjällä.

Haaviston mukaan Venäjällä on tärkeä rooli Ukrainan sotaa koskevan Minskin sopimuksen täytäntöönpanossa.

Pekka Haavisto luonnehti EU:ta Venäjälle luotettavaksi kumppaniksi. Nykytilanteessakin on ministeristä paljon yhteistyömahdollisuuksia. Esimerkiksi hän nosti ilmastonmuutoksen torjunnan ja muut ympäristöasiat sekä Venäjän puheenjohtajuuskauden tulevan agendan arktisessa neuvostossa.

Haaviston mukaan Venäjällä on tärkeä rooli Ukrainan sotaa koskevan Minskin sopimuksen täytäntöönpanossa.

Lavrovin puheisiin liittoutumattomuudesta Haavisto vastasi kuittaamalla Suomen ja Naton pitkästä yhteistyöstä ja Nato-optiosta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)